Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Jeroen Zwaal zet met plezier zijn deskundigheid in. Naast tekenen en schrijven improviseert hij graag op de piano.

Hoe help ik mijn vriend om vrijwillig professionele hulp te zoeken?

Vraag

Een alleenstaande vriend van me is enkele jaren geleden ontslagen uit het ziekenhuis waar, enerzijds zijn alcohol-verslaving werd aangepakt en zijn anti-psychotica na vele jaren werd veranderd en hij er een antidepressiva bij kreeg.

In de eerste maanden leek niets aan de hand en nam zijn plezier in het leven toe. Ontplooide zelfs nieuwe activiteiten en initiatieven. Maar omdat hij fysiek last kreeg van zijn benen stelde hij vragen aan huisarts en psychiater. Antwoord van beiden waren “je moet er maar mee leren omgaan”. Ondersteuning krijgt hij via een heel jonge psychologe aan huis en een psychiatrisch begeleider. Gelukkig is hij nog steeds van de alcohol af. Nu is de situatie zo dat hij alle medicatie niet meer slikt. Hij mij verteld dat het beter gaat met zijn benen. Maar ik zie aan zijn houding dat hij veel stress ondervindt. Hij stiller is geworden. Zijn band met zijn ondersteuners wil hij eigenlijk niet meer. Hij ziet er het nut niet van in en daarnaast triggert dit contact zijn gedachten met zijn traumatisch verleden.

De laatste paar weken merk ik dat hij vreemde gedachten uitspreekt die in de 10 videotips ook naar voren komen. Gevoelsmatig heb ik de neiging te zeggen dat hij een rebound doormaakt. Als ik vragen stel geeft hij niets vermoedend een ontkennend antwoord. Ik begin meer en meer aan hem te twijfelen. Doorgaans wandelen we regelmatig, wat hem dan rust geeft. Hij doet dan zijn verhaal. Hij voelt zich erg eenzaam. Ik denk zelfs dat hij het gevoel heeft er volledig alleen voor te staan en de skills niet heeft om zich kwetsbaar op te durven stellen. Zelf heb ik te weinig kennis van psychose of schizofrenie.

Mijn vraag is dan ook : “Motiveer de persoon om vrijwillig professionele hulp te zoeken”, dit komt namelijk in de video aan bod. Hier zou ik graag iets meer van willen weten over hoe je dit aanpakt. En zeker wanneer hij geen vertrouwen heeft en weerbarstig is naar de hulp en zijn familie.

 

Antwoord

Wat een genuanceerde beschrijving! Allereerst, ik denk dat je gelijk hebt. Nu de beschermende deken van de medicatie er af is, komt de werkelijkheid binnen en daarmee ook het trekken van onopgelost verleden. Alleen medicatie afbouwen is dus niet genoeg en een soort van onderhoudscontact ook niet.

Je beschrijft mooi hoe er afkeer is ontstaan voor hulp en dat kan ik me goed voorstellen.
De ander motiveren, tja. Hoe breng je een ander in beweging in een richting die nodig is? Door denk ik allereerst elke richting maar gewoon te volgen die de ander maakt. En al meelopend (letterlijk en figuurlijk) in gesprek te blijven over hoe deze beweging is in het moment. Waar je vriend naar toe wil in zijn leven, welke wensen en verlangens hij heeft, hoe hij daar denkt te komen en wat hij daar voor nodig heeft. Als een coach dus die langs de zijlijn toekijkt en nauwgezet volgt.

Maar dan, als het slechter gaat dan is aan de zijlijn blijven staan lastig.Je zou met hem kunnen bespreken hoe hij met hulpverlening zich richt op preventie, juist om crisis te voorkomen.

Het volgen van een WRAP cursus zou ik een heel mooie interventie voor hem vinden. Lees samen de pagina hierover op PsychoseNet en je kan alleen maar met je eigen enthousiasme dit met hem delen in de hoop dat dit vonkje overslaat. Ruimte om elke keus aan hem te laten is belangrijk om een vonkje te laten ontvlammen.

Het voordeel van de WRAP, je maakt dit met een groep lotgenoten en staat los van GGZ. Het wordt gegeven door ervaringsdeskundigen en stelt de vraag centraal: Hoe heb ik dagelijks een fijne dag? Ook is er aandacht voor triggers, crisis en postcrisis. Ieder maakt voor zichzelf een gereedschapskist voor een goed gevoel. In dit geval zal een daarvan kunnen zijn: wekelijks wandelen met mijn vriend M.

Als jij je kwetsbaar op durft te stellen, zal de kans groot zijn dat hij je volgt. Zo zitten mensen nou eenmaal in elkaar. Als het veilig is dan kan het en als iemand ziet dat iemand het kan, dan is al gauw de conclusie dat het blijkbaar veilig genoeg is om je kwetsbaar op te stellen.

Dank je wel voor je betrokkenheid, wat bijzonder!

Hartelijke groet jeroen

Nb: De video 'Wat kun je doen voor iemand met een psychose? 10 tips' is hier te vinden

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 56 jaar
Beantwoord door: Jeroen Zwaal op 26 september 2019

Gerelateerd

Meer over

Hulp & Herstel

Lees ook