Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hoe help ik mijn zoon hulp te aanvaarden?

Vraag

Goede morgen,

Mijn zoon is 27 jaar oud. Ongeveer vanaf z’n 18de begon het steeds slechter te gaan. Hij heeft HAVO afgemaakt, maar het studeren is niet van de grond gekomen. Tot vier keer toe is hij aan een studie begonnen, maar na 3 tot 6 maanden is dit altijd gestrand. Mijn idee is dat het stoppen veroorzaakt wordt doordat hij vaak erg depressief wordt, overdag slapen, rond 18:00 opstaan, in z’n eentje gitaar spelen, gamen, rond 05:00 naar bed. Hij rookt vaak wiet.

Hij wou hierover nooit echt praten. Hij gaf altijd aan dat het echt zijn keuze is en dat als hij zou willen, hij wel een normaal leven zou gaan oppakken. Hulp zoeken wil hij niet, ook wil die geen uitkering aanvragen. Hij werkt als bezorger in de horeca, maar dat is max 15 uur in de week. Voor de rest doet hij niets behalve (in goede periodes) fietsen of gitaar spelen.

Ongeveer 5 jaar geleden heb ik hem zwaar onder druk gezet om op gesprek te gaan bij een psycholoog. Na twee keer is hij gestopt. De psycholoog vond dat hij manisch depressief is en dat hij hulp hard nodig heeft.

Het probleem blijft dat hij nu geen onafhankelijk leven kan leiden en hij geeft zelf ook aan dat hij niet gelukkig is met zijn toestand. Nog steeds vermijdt hij “dochters”.

Mijn vraag is, wat kan ik het beste doen om hem te verleiden om hulp te aanvaarden? Met mij en zijn moeder (wij zijn gescheiden toen hij 15 was) bespreekt hij niet zo veel, hij verschijnt alleen wanneer hij zich beter voelt of in (financiële) problemen is.

Moet ik aan mezelf werken om hem te kunnen helpen? Of weer hem proberen te verleiden met iemand te praten? Zo ja, met wie?

Groet

Antwoord

Beste Tomislav,

Wat zwaar voor hem – en jullie.

Het gaat inderdaad om verleiding om iets te doen met de bipolaire stemmingsgevoeligheid waar hij mee kampt.

Belangrijk wel is of er sprake is van lijden. Is hij werkelijk tevreden of is er in werkelijkheid sprake van psychisch lijden?

Als hij eigenlijk wel tevreden is zal het moeilijker zijn om hem te motiveren.

Wat kan werken is proberen een herstelcoach of ervaringsdeskundige te vinden die een zgn. motivational interviewing traject met hem wil beginnen. Dergelijke mensen zijn te vinden via de ggz, de gemeente of via een zelfstandige praktijk.

Verder kun je proberen de huisarts om raad te vragen, die kent de mogelijkheden in de buurt en via de GGZ….

Zie ook organisaties als:

www.kwintes.nl/
www.ggzutrecht.nl/
www.vriendggz.nl/
www.onderboven.nl/
www.zelfregiecentrum.nl
www.nieuwewegenggzenopvang.nl/categorie/ervaringsdeskundigheid
www.nationalehulpgids.nl/welkom/hulp

Hoop dat het lukt , succes!!

Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 49
Beantwoord door: Jim van Os op 19 oktober 2018

Gerelateerd

Meer over

Hulp & Herstel
Naasten

Lees ook