Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hoe hou je angsten onder controle?

Vraag

Als je veel verbeeldingskracht hebt hoe kun je dan je angsten onder controle houden? Of liever, hoe kun je je angsten verslaan? Beetje bij beetje? Hoe kun je door je angsten heenprikken? Hoe kun je uit de ban van angst komen?

Antwoord

Goede vragen!

Angst is een lastig dier. Het is de hele tijd bij ons en doet ons op subtiele wijze allerlei dingen vermijden die we vervolgens weg rationaliseren als “normaal”.

Tot we er genoeg van hebben – en besluiten de angst in de ogen te kijken. Dat is de eerste stap: de erkenning dat die angst niet de baas zou moeten zijn maar wij zelf.

Vervolgens is inderdaad de procedure dat je de angst beetje bij beetje gaat opzoeken, telkens lang genoeg om er aan te wennen en de reflex om weg te lopen cq te vermijden te overwinnen.

Heel belangrijk: contact met andere mensen die dit traject succesvol hebben doorlopen en je bij de hand willen nemen.

Zet hem op!

Beantwoord door: Jim van Os op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

angst
overige onderwerpen

Lees ook