Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hoe kan de Nieuwe GGZ in België van de grond komen?

Vraag

Graag bedank ik u voor het wetenschappelijk werk rond psychosegevoeligheid.

Ik zou zo graag hebben dat we hier in Gent ook psychiaters hadden die uw standpunten onderschrijven en die hun behandeling hierop steunen. Kunt u een middel vinden om de behandelingsprocedures gesteund op uw bevindingen ingang te doen vinden buiten Maastricht en Utrecht.

Antwoord

Beste M,

Dank voor je compliment en vraag, daar doen we het voor!

We (ook mijn collega’s Philippe Delespaul, Michael Milo, Wilma Boevink) zijn actief bezig om in België ook het gedachtegoed van de “Nieuwe GGZ” te helpen verspreiden, hetgeen hopelijk de GGZ in België, net zoals in Nederland, gaat helpen om naar de volgende fase van wijk- en herstelgericht werken te komen. Vrees wel dat het nog even kan duren – ligt niet aan de mensen in de GGZ, die zijn zeer gemotiveerd, maar aan de bureaucratische structuren er om heen. Samen kunnen we hopelijk verandering teweeg brengen.

Beantwoord door: Jim van Os op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Hulp & Herstel

Lees ook