Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hoe kan ik een psychose voorkomen in deze situatie met het Coronavirus?

Vraag

Uit het eSpreekuur van PsychoseNet:

Hoe kan je ervoor zorgen dat je op een gezonde manier omgaat met de adviezen (o.a. handen wassen, bij elkaar uit de buurt blijven) en voorkom je dat je smetvrees ontwikkelt in deze situatie met het coronavirus?

Hoe kan je als je een psychosegevoeligheid hebt, juist nu voorkomen dat je in een psychose komt. Tv kijken en het nieuws volgen is nu niet makkelijk.

Antwoord

Wat goed dat je hier komt met je vragen!

Mijn antwoord zou zijn: je kunt het voorkomen door precies te doen wat je nu doet – namelijk er over in gesprek blijven met andere mensen.

Niets beters om de geest op het spoor te houden door te praten met andere mensen en je gedachten en gedrag aan hen te toetsen.

Verder is het heel belangrijk om perspectief te houden: de media rapporteren zich helemaal suf aan corona simpelweg omdat er niets anders te rapporteren valt. Het lijkt hierdoor alsof we allemaal in een soort permanente mega-crisis zitten terwijl dat best meevalt.

Ja, de ziekenhuizen kunnen eventueel moeite hebben om alle zieken op te nemen als er teveel mensen tegelijk besmet raken – maar het leven gaat ook gewoon door.

Mijn moeder vertelde me gister over de hongerwinter in 1945 waar ze in zat. Geen eten, geen electriciteit (fietsen in de kamer om lichtje te hebben), geen verwarming, oorlogsdreiging en net als nu weinig contact met anderen….toch iets anders.

Kijk daarom ook naar andere dingen dan het nieuws – doe iets leuks en spreek met andere mensen. Telefoon en Skype kan ook! Gun jezelf vooral leuke dingen en laat je niet tegenhouden door het crisisgevoel.

Handen wassen en dergelijke is natuurlijk goed maar overdrijf het niet. Als je niet in contact bent met andere mensen kun je ook niet besmet raken. Als je weinig in contact bent hoef je ook weinig te wassen.

Kortom, goed van je te horen en samen komen we er door heen!

Groet Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 21 maart 2020

Gerelateerd

Meer over

Gezin, studie en werk

Lees ook