Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Hoe kan ik het beste afbouwen van Camcolit?

Vraag

Goedemorgen Dr Ralph Kupka.

Uitsteller heeft weer een vraag aan u.  Uw vorige antwoord heeft goed gewerkt. 3 keer ben ik bij de psychiater in UMC.

Zij gaf het advies dat ik de Camcolit wel kon afbouwen. Maar niet verstandig om het in de Herfst te doen, (voor mij een gevoelige periode. )

Het idee werkte al positief bij mij. Mijn vraag aan u is, hoe lang en hoe is het verstandig om af te bouwen?

Ik doe het inderdaad via mijn huisarts en samen met de POH ( Praktijkondersteuner van de huisarts.) Maar ik vind het fijn om zelf alvast meer te weten, hoe het afbouwen werkt.

In afwachting van uw antwoord. Hartelijke groet.

Antwoord

Beste A., leuk om weer eens van u te horen.

Ik ga er van uit dat u met de psychiater een goede afweging heeft gemaakt tussen doorgaan met lithium dan wel afbouwen en uiteindelijk stoppen.

Als je niet zeker weet hoe stoppen zal uitpakken (wat vaak het geval is bij een preventieve behandeling) ga ik meestal behoedzaam te werk door de dosering van het lithium in stappen van b.v. 200 mg te verlagen en tussen elke stap 1 tot 2 maanden tijd te nemen hoe dit voelt.

Gaat het goed, dan ga je verder omlaag. Wordt de stemming instabieler, dan moet je het besluit om te stoppen heroverwegen. Je bent dus wel een half jaar bezig met zo'n operatie.

Mocht in de toekomst blijken dat stoppen toch gepaard is gegaan met een toename van instabiele stemming, kun je altijd opnieuw beginnen met lithium. Ik hoop dat dit wat houvast geeft.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 77 jaar
Beantwoord door: Ralph Kupka op 18 januari 2019

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen

Lees ook