Main content

Vraag

Ik slik al acht maanden 800 mg lithium. Ik wil graag stoppen i.v.m. bijwerkingen. Hoe snel kan ik het beste afbouwen?

Antwoord

Beste S.,

In het algemeen wordt aangeraden dat afbouwen van lithium geleidelijk gebeurt, omdat je anders een iets hoger risico van een terugval loopt. Ik hanteer meestal als snelste scenario: verlagen met 200 mg (1/2 tablet van 400 mg) per 2 weken. Natuurlijk moet er wel een goede reden zijn om af te bouwen, en moet er eventueel naar een alternatief voor lithium worden gezocht. Overleg dus eerst met je behandelaar.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Lees meer over afbouwen:

Kijk ook hier:

Lees verder over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 27
Beantwoord door: Ralph Kupka op 9 november 2018
  • Deel deze pagina: