Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Hoe kan ik hulp zoeken na manische episode?

Vraag

Ik ben 21, een jonge ambitieuze creatieve journalist. Op mijn 15de depressief geweest. Nu op mijn 21ste voor het eerst twee weken manisch. Het was dat een vriend ingreep, maar anders was het scenario van een psychose niet ondenkbaar geweest. Mijn grootste angst is dat ik net als mijn moeder compleet afgekeurd raak als het ooit eens echt mis gaat, dus ik wil eigenlijk wel heel graag hulp. Ik weet alleen niet waar ik moet beginnen en waar ik het zoeken moet.

Ik ben nu pas net aan het bijkomen van deze twee heftige weken. Gek genoeg heb ik nergens dingen stuk gemaakt en alleen maar heel veel dingen gemaakt en gecreëerd. Ook heel veel gefilosofeerd. Dus hoewel de schade eigenlijk bijna niet aanwezig is, en het vooral heel leerzaam was, wil ik voorkomen dat ook nog eens zo ga jubelen. De weg is te gevaarlijk en ik functioneer het best met beide benen op de grond.

Vrienden omschrijven mij altijd als een enorm sterke jongen waar je heel veel voor nodig hebt om mij uit het lood te krijgen. Nu ging het bijna echt mis.

Ik hoop dat dit eens maar de laatste keer is en dat jullie mij wat dingen kunnen sturen om verder op in te lezen en kijken wat de snelste weg is om echt hulp te zoeken.

Antwoord

Fijn dat het deze keer met een sisser is afgelopen. Maar toch, als je zowel depressieve als manische verschijnselen hebt gehad, is het verstandig om dat eens te laten onderzoeken door een psycholoog of psychiater.

Dat geldt zeker als je moeder een bipolaire stemmingsstoornis heeft. Eventueel kun je ook een eenmalig consult vragen bij een specialist op het gebied van bipolaire stoornissen. Je huisarts kan je verwijzen. Samen met zo’n hulpverlener kun je dan een inschatting maken hoe erg je klachten waren en hoe groot het risico van herhaling is.

Dat je geen drugs meer gebruikt is heel verstandig. Voor mensen met een verhoogd risico op een stemmingsstoornis (als het in de familie zit, of als je zelf al klachten in die richting hebt gehad), is het zaak om een gezond leven te leiden. Goed voor iedereen, maar zeker voor mensen zoals jij.

Kortom: ga eens met een professional hierover praten zodat je zicht krijgt op wat voor jou verstandig is.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 21
Beantwoord door: Ralph Kupka op 16 april 2019

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie
Hulp & Herstel

Lees ook