Main content

Vraag

Ik neem nu 7 maanden Nortrilen. Tijdens opname opgebouwd naar 90 mg.

Ik ben nu thuis en ik heb nog veel last van bijwerkingen. Van de psychiater mocht ik naar 70 mg gaan. Maar ik heb nog steeds last van bijwerkingen.

Hoe kan ik op een veilige manier de Nortrilen afbouwen?

Antwoord

Beste M.,

Via PsychoseNet kunnen we geen persoonlijk advies geven over een behandeling.

In het algemeen kan ik zeggen dat je bij elk medicijn na enige tijd (enkele weken tot maanden) moet beoordelen of het doet wat de bedoeling was.

Als een medicijn de klachten heeft helpen verbeteren, moet je afspreken hoelang je er nog mee doorgaat (in elk geval enkele maanden en soms langer om terugval te voorkomen).

Als een middel niet heeft gewerkt, moet het worden afgebouwd, bij voorkeur geleidelijk om onttrekkingsverschijnselen te voorkomen.

Als een middel wel heeft gewerkt maar bijwerkingen geeft, dan wordt de dosis voorzichtig verlaagd totdat de balans tussen werking en bijwerkingen optimaal is.

Het is dus per persoon en per situatie anders. Bespreek met je behandelaar welk plan jullie volgen.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Lees meer over afbouwen:

Kijk ook hier:

Lees verder over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 65+
Beantwoord door: Ralph Kupka op 13 mei 2020
  • Deel deze pagina: