Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Laura is psychiater en werkt op een acute opname-afdeling. Ze is gespecialiseerd in ambulante zorg voor mensen met ernstige psychiatrische problemen, vooral mensen die last hebben van psychoses.

Hoe kan ik Seroquel na 10 jaar gebruik afbouwen?

Vraag

Hoi Laura,

Ik ben een vrouw van 35 jaar die 20 jaar geleden na een virusinfectie een éénmalige psychose heeft gehad. Ik zou graag mijn medicatie die ik neem willen verder afbouwen. Ik neem 350 mg Seroquel XR voor het slapen gaan. Doordat ik de tabletten met verlengde afgifte slik en er geen tabletten van 25 mg XR verkocht worden in de Belgische apotheken ben ik genoodzaakt om in grotere stappen af te bouwen (direct met 50 mg XR naar beneden) of 300 mg XR te nemen telkens aanvullend met een tablet zonder verlengde afgifte van 25 mg Seroquel (tip Jim Van Os) of het systeem 350,350,300,350,350,300 enz… (tip van mijn huisarts). Ik wil graag een zo stabiel mogelijke bloedspiegel en zo weinig mogelijk bijwerkingen.

Ik gebruik al lang medicatie. Meer dan 10 jaar Seroquel en al meer dan 4 jaar Seroquel XR. Ik kom van 400 mg Seroxuel XR en heb toen telkens een tablet in 2 delen gesplit. Dit veroorzaakte problemen met mijn spijsvertering en voor extra afkickverschijnselen.

Ik heb een zeer sensitief lichaam en een zeer sensitieve geest. Deze afkickverschijnselen (fysieke en psychische verschijnselen zoals koorts, zweten, grote pupillen, zenuwachtigheid…) duurden de eerste 2 maal dat ik afbouwde 3 à 4 maand en de laatste 2 maal dat ik afbouwde 2 à 3 maand. Deze manier van afbouwen was slopend, ging zeer moeizaam en bracht mij telkens op de rand van uitputting. Geen wonder dat ik 2 jaar geleden een absoluut dieptepunt bereikte. Ik was vooral fysiek volledig uitgeput en kreeg daardoor allerlei extra fysieke en psychologische (kwaadheid, zenuwachtigheid, angsten, het stolpgevoel,…) klachten. Toen is mijn zoektocht begonnen naar mezelf en de juiste omkadering om verder af te bouwen. Deze omkadering bestaat nu uit een geneesheer-specialist die mij behandelt met homeopathie en acupunctuur, een osteopaat en een psychiater en psycholoog.

Graag zou ik van u willen weten, rekening houdende met wat ik u nu verteld heb, wat volgens u de beste manier van afbouwen is voor mij.

Alvast bedankt voor uw antwoord.

Antwoord

Beste P,

Ik kan me vinden in beide schema’s de je voorstelt. Zowel in stappen van 50 mg als in stappen met 25 mg erbij.

Wat volgens mij het belangrijkste is, is dat je de opeenvolgende stappen traag neemt. Als je de medicatie al zo lang neemt is de kans van slagen met zo min mogelijk bijwerkingen het hoogst als je er 6 maanden tot 1 jaar over doet. Op zijn snelst 50 mg per maand, maar als je het kan opbrengen is 25 mg per maand, of 50 mg per 2 maanden nog beter.

Soms geven mensen aan dat vooral de laatste 25-50 mg moeilijk zijn. Forceer dan niet en neem daar dan nog een paar maanden extra voor.

Ik hoop dat je hier iets mee kan.

Met vriendelijke groet,

Laura

Beantwoord door: Laura van Goor op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Medicatie
Seroquel

Lees ook