Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hoe kan ik Seroxat afbouwen?

Vraag

Dag Jim,

Waar ik de moeite mee heb is dat ik ooit (in 1998) Seroxat heb voorgeschreven gekregen van mijn toenmalige huisarts en dat ik er nooit meer van af kan komen. Toen ik het ging slikken ben ik eerst echt ongelooflijk ziek geworden. Het ging na vier weken beter en Seroxat leek een wondermiddel. Vaak gevraagd om het weer af te bouwen. Maar dat is nog nooit gelukt. Ik weet nu dat ik een erg gevoelig zenuwstelsel heb. Daar ben ik het beroerdst van. Fysiek.

Mijn huisarts is nu op zoek naar een psychiater die een genprofiel gaat maken. Waar ik me over verbaas dat ik nog nooit met een psychiater over de Seroxat heb gesproken.
Ik heb geen probleem met het idee dat ik medicijnen moet slikken om fijn te kunnen functioneren. Alleen is Seroxat wel vaak een probleem in combinatie met andere medicijnen. Tijdens mijn kanker en chemo in 2012 had ik het idee dat niemand echt kennis had over medicijnen. Toen heb ik wel met een psychiater gesproken maar die zei dat ie niks wist van oncologie en de oncologe zei dat ze niks van angststoornissen wist. Want die stak na de eerste chemokuur in alle heftigheid op. Het enige advies was om de Seroxat te verhogen. Waardoor ik nog zieker werd……

Sinds die tijd ben ik dus nog gevoeliger. Ik was altijd wel aan angsthaas maar heb de meeste angsten overwonnen. Nu heb ik dus een zenuwstelsel dat zijn hakken in het zand zet als ik een bepaalde grens over wil.
Wat uiteraard zijn weerslag heeft op mijn geestelijke gesteldheid. Om depressie te vermijden gebruik ik drie keer per dag twintig minuten de Alpha Stim.

Ben inmiddels de oxazepam weer af aan het bouwen. Ik ben ervan overtuigd dat mijn lichaam en brein afgelopen vier jaar (zolang heb ik een fijne psychologe) technieken heeft geleerd waar ik ook op mag vertrouwen.

Er is inderdaad geen wondermiddel maar mensen om je heen met begrip en kennis is al als een medicijn.

Nogmaals dank voor je antwoord en mocht je tips voor me hebben, graag!

Antwoord

Beste H,

Seroxat afbouwen is een groot probleem – zie onze website taperingstrip.nl

Vraag is hoe lang het helpt tegen angst en of het op een gegeven moment de angst niet in de hand kan werken – zeker bij een gevoelig iemand.

Oxazepam inderdaad zo snel mogelijk weer gaan afbouwen, verslaafd worden is van de regen in de drup.

Mensen die zich mindfulness eigen maken zijn vaak op de lange termijn beter af. Veel moeite en inspanning, maar de moeite waard!

Verder is de vraag in hoeverre de angst mogelijk nog is gerelateerd aan onverwerkt trauma in het kader van de oncologische behandeling / diagnose en/of vroege trauma’s in de jeugd. In dat geval zal de psycholoog je daarbij trachten te helpen…

Genprofiel is meestal weinig zinvol, helaas, kun je zelden precies mee diagnosticeren cq dingen aanpakken.

Succes en greetz Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 8 oktober 2019

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen

Lees ook