Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Hoe kan ik weer doorslapen?

Vraag

Ik mag sinds kort zelfstandig voor mijn dochter van vijf zorgen enkele dagen in de week. De eerste keer dat ze bleef slapen heb ik haast niet geslapen.

Ik slaap al een jaar bijna niet door door financiële stress. Hoe kan ik weer doorslapen? Hoe kan ik mijn dochter alleen opvoeden? Ik ben gestopt met chemische medicatie en neem voedingssupplementen. Kan ik voldoende serotonine in mijn buik hebben en dopamine in mijn hoofd in evenwicht door voldoende juiste ademhaling, voeding, beweging en slaap?

 

Antwoord

Slaapstoornissen komen veel voor en kunnen heel verschillende oorzaken hebben. Bij langdurige slapeloosheid is het inderdaad verstandig om te proberen om zonder slaapmedicatie hierin verbetering te brengen. Een gezonde leefstijl is daarbij heel belangrijk, zoals je zelf ook schrijft: een regelmatig dag-nacht ritme, gezonde voeding, geen alcohol en niet roken, geen koffie in de avonduren, geen grote lichamelijke of geestelijke inspanning voordat je gaat slapen, ontspanningsoefeningen voor je naar bed gaat, en zorgen voor een rustige, donkere en koele slaapkamer.

Als er problemen zijn waar je wakker van ligt, zoals financiële problemen of zorgen over de opvoeding van je dochter, moeten die natuurlijk zo goed mogelijk worden opgelost. Eenzaam piekeren in de nacht lost niets op, advies en hulp vragen wel. Veel GGZ-instellingen hebben tegenwoordig eHealth programma’s om de slaap te verbeteren. Vraag je behandelaar eens daarnaar.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 40
Beantwoord door: Ralph Kupka op 10 juli 2019

Gerelateerd

Meer over

Gezin, studie en werk
slaapproblemen

Lees ook