Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Hoe krijg ik een opname bij manisch depressiviteit voor mijn naaste?

Vraag

Mijn dochter van 35 jaar is manisch depressief. Deze diagnose kreeg ze 5 jaar geleden. Ze woont bij ons in, buiten mij en mijn man heeft mijn dochter geen sociale contacten. Soms word de zorg over haar te veel voor ons.

We vroegen ons af of er eventueel een opname mogelijk zou zijn, en in welke soort zorginstelling we hiervoor terecht zouden kunnen?

Antwoord

Beste Nicoline,

Een opname is meestal alleen zinvol als er een acuut probleem is. Opnames duren tegenwoordig zo kort mogelijk, en wat je schrijft lijkt me eerder een langdurig probleem. Het is me niet duidelijk of jullie dochter momenteel ambulante zorg krijgt, want dat lijkt me wel nodig voor iemand met een bipolaire stemmingsstoornis en een sociaal isolement. Daar zou ik dus eerst voor zorgen, via de huisarts of de GGZ-instelling in jullie regio.

Kijk eens op www.kenbis.nl.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 65
Beantwoord door: Ralph Kupka op 8 maart 2019

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie

Lees ook