Main content

Vraag

Een vriendin van ons heeft een manie, alles wat er wordt beschreven bij een manie, heeft zij. Hoe kunnen wij haar helpen, aangezien ze zelf van mening is dat ze niets mankeert. Zijn er stappen die wij kunnen ondernemen of moeten we maar gewoon afwachten tot het helemaal fout gaat met all gevolgen van dien.

Met vriendelijke groet

Antwoord

Helaas gaat een manie vaak gepaard met verlies van inzicht in het eigen disfunctioneren. Veel manische personen zijn daardoor niet gemotiveerd om hulp te zoeken. Als omstanders kun je erop blijven wijzen dat iemand niet zichzelf is, en tegelijkertijd proberen te voorkomen dat er door het ontremde gedrag problemen ontstaan. Dat gaat niet altijd gemakkelijk en zonder ruzie.

Je kunt je vriendin in elk geval helpen door bij haar in de buurt te blijven en te behoeden voor rare acties. Meestal gaat een manie na enige tijd over. Als er echt problemen ontstaan, moet een crisisdienst of zelfs de politie ingrijpen. Dit is voor iedereen een heel moeilijke situatie. De manische persoon is vaak boos als je aan de bel trekt of hulpverleners inschakelt. Achteraf is hij/zij je dankbaar dat je op tijd hebt ingegrepen en erger hebt voorkomen. Ik heb geen echte oplossingen, ook als psychiater kun je hierin terecht komen, zelfs met mensen die je al langere tijd behandeld.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 50
Beantwoord door: Ralph Kupka op 6 mei 2020
  • Deel deze pagina: