Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Wat te doen bij manie van broertje?

Vraag

Mijn broertje is manisch en ik ben hopeloos. Medicijnen alleen helpen hem niet en hij weigert naar een psycholoog te gaan. Wat moet ik doen?

Antwoord

Dit is altijd moeilijk omdat bij een manie er geen besef is van het verstoorde gedrag. Je kunt hem er op blijven attenderen dat hij zich anders gedraagt dan je hem kent. Je kunt hem ook helpen om eventuele complicaties (driegende conflicten op werk, met vrienden, te grote uitgaven, ongepast gedrag op social media, etc. etc.) te voorkomen. Wacht tot het over is, en kom er dan opnieuw op terug.

Overigens is een acute manische toestand meer iets voor een psychiater dan voor een psycholoog. Mocht de zaak uit de hand lopen, bel dan zijn huisarts en maak die attent op deze situatie. Hoe dan ook, blijf bij je broer in de buurt en help hem te voorkomen dat hij brokken maakt.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 29
Beantwoord door: Ralph Kupka op 29 november 2019

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie

Lees ook