Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hoe leg ik anderen uit wat ik mankeer?

Vraag

Waar ben ik in bezeild geraakt ?

Het begon vier jaar geleden toen ik stemmen ging horen en ik depressief was. Als eerste ging ik in behandeling bij Psyq. Die hebben mij doorverwezen naar een eerste psychose team daar heb ik twee en een half jaar gezeten nu zit ik bij het fact.

In de tussentijd ben ik ook bij beschermd wonen gaan wonen.

In die vier jaar heb ik elke dag negatieve stemmen. Er werden allemaal labels opgeplakt: psychose, psychotische depressie, schizofrenie.

Mijn psychiater zei bij het eerste gesprek dat ik niet in een psychose zat maar mijn psycholoog heeft het wel over psychose en schizofrenie door de stemmen en negatieve symptomen.

Overal probeer ik achter te komen wat nu een psychose is overal staat weer iets anders.

Nu moet ik binnenkort naar een verzekeringsarts maar hoe leg ik dit uit heb ik wel psychoses gehad of heb ik dat niet gehad. Ja ik hoor negatieve stemmen en heb daar heel veel last.

Af en toe denk ik dat ik de enige ben die stemmen hoort en verder geen psychotische ervaringen. Door die gedachte heb ik laatst een zelfmoordpoging gedaan.
Want je kan toch geen schizofrenie hebben met alleen maar stemmen.

Hoe moet ik mensen uitleggen dat ik een psychotisch symptoom heb?

Antwoord

Dag,

Er is iets misgegaan in het antwoord geven door Jim van Os met als antwoord een lege pagina, wil je de vraag nog een keer aan Jim stellen?

In ieder geval hier mijn reactie: Stemmen horen is iets anders dan een psychose meemaken. Er zijn heel veel mensen die alleen last van stemmen hebben, of stemmen horen maar daar geen hinder van ondervinden. In andere culturen wordt het zelfs als een bijzondere eigenschap gezien.

Daarnaast is het natuurlijk mogelijk dat iemand in een psychose raakt en stemmen hoort. Dat labelde men vroeger met schizofrenie, tegenwoordig spreekt men ook van psychose spectrum stoornis. Want elke psychosegevoeligheid is voor elk persoon weer anders.

Het is goed om je te verdiepen in het stemmen horen, met name via lotgenoten en ervaringsdeskundigen. Bijvoorbeeld via Stichting Weerklank of bureau Stemmen horen in Nijmegen.

Wat de klachten ook zijn, het gaat er bovenal om dat jij last hebt van iets en daar zo goed mogelijk in ondersteund wil worden, ongeacht hoe het heet. Het is een hele zoektocht om te achterhalen waar je last van hebt, hoe je er mee om kan leren gaan en op welke plek je je gehoord, gezien en erkend voelt. Je hebt al heel wat stappen gezet, dus ga zo door!

Veel succes daarmee, Jeroen Zwaal

Beantwoord door: Jim van Os op 29 juni 2018

Gerelateerd

Meer over

Gezin, studie en werk

Lees ook