Main content

Vraag

Ik ben op werk buddy van een collega die last heeft en had van psychoses. De laatste tijd merk ik dat hij er meer last van heeft. Hij komt af en toe naar mij toe met vragen als: ‘jullie vinden mij toch niet raar en denken allemaal dingen over mij?’  Waarin jullie de collega’s zijn. Ik probeer hem altijd gerust te stellen en zeg hem dat hij mij altijd aan mag schieten als hij zulke dingen voelt of denkt.

De frequentie neemt langzaamaan wel toe. En vandaag was de vraag die hij mij stelde iets ernstiger. Namelijk: ‘jullie willen mij toch niets aan doen hè?’ Ik schrok hier wel van. En weet even niet heel goed hoe ik hier mee om moet gaan. En of ik ergens aan de bel moet trekken, en zo ja waar. Hij werkt bij ons via een wajong regeling, en heeft wel begeleiders, maar die heb ik nog nooit gesproken.

Ik weet niet of ik de vraag nu aan de juiste gericht heb, vond de keuze hierin lastig. Ik maak mij best wel zorgen, gezien ik het idee heb dat het frequenter en serieuzer wordt.

 

Antwoord

Goed dat je als buddy aan de bel trekt met je zorgen over je collega. Ik kan me ook heel goed voorstellen dat je schrok van zijn vraag. Is er een vertrouwenspersoon bij de organisatie waar je werkt? Je zou dan met hem/haar je zorgen kunnen bespreken. Of anders je/jullie leidinggevende? Je schrijft ook dat hij begeleiding heeft, maar dat je de begeleider(s) nog nooit hebt gesproken. Ik ga ervan uit dat je binnen jullie organisatie officieel buddy bent van je collega. Het lijkt me dan ook voor de hand liggend, gezien je zorgen, dat je contact met hen probeert op te nemen. Dat kun je natuurlijk niet doen, zonder dat je collega dat weet. Probeer een juist moment te vinden om dat met hem te bespreken. Mijn advies is de vertrouwenspersoon en/of je leidinggevende te laten weten dat je dit wil doen en waarom.

Op de site van Ypsilon, vereniging voor naasten / betrokkenen van mensen met psychosegevoeligheid kun je gratis de brochure 'Help! Psychose in de familie' downloaden. Daarin vind je nuttige handvaten en tips, o.a. tips voor de omgang: https://www.ypsilon.org/psychose
Je kunt ook bellen met de Adviesdienst van Ypsilon, bereikbaar op werkdagen van 10.00 tot 16.00 uur: 088 000 21 20.

Ik hoop je hiermee enigszins op weg geholpen te hebben.

Met vriendelijke groet,
Ypsilon


Logo biografie Ypsilon

Mind Ypsilon komt op voor familieleden en naasten van mensen met psychosegevoeligheid. Het adviesdienstteam van Ypsilon ondersteunt familieleden en naasten, luistert naar hun verhaal, verwijst naar hulp en denkt mee over ieders persoonlijke situatie.

Tip: Kijk ook op https://www.ypsilon.org/advies.

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 34
Beantwoord door: Ypsilon op 26 maart 2020
  • Deel deze pagina: