Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Olanzapine bijna afgebouwd, hoe neem ik de laatste stap?

Vraag

Goedendag Jim,

Ruim 20 jaar gebruik ik de Olanzapine i.v.m. mijn psychosegevoeligheid. Na diverse mislukte afbouwpogingen is het mij nu eindelijk gelukt om de medicatie van 5mg. in 10 stappen te verlagen naar 2,5mg.

Hoe lang zal ik stabiliseren op 2,5mg. alvorens verdere stappen te nemen?

Antwoord

Hey T.,

Well done, echt geweldig!!!

Het antwoord is: het hangt er een beetje van af! Zie ook onze website en animaties hier over.

Ten eerste: is de psychose cq stemmingsgevoeligheid helemaal op de achtergrond of merk je toch nog af en toe dat je kwetsbaar bent? Zit de gevoeligheid als het ware nog net onder de oppervlakte? In dat geval kun je overwegen nog minstens een te stabiliseren alvorens (eventueel) verder te gaan.

Ten tweede: hoe ging het afbouwtraject tot nu toe? Was het rocky en moeilijk of heb je nog niet veel gemerkt? Als het rocky was: go slow from here.

Ten derde: In tegenstelling tot wat veel mensen denken zijn de laatste beetjes juist het moeilijkst en gevaarlijkst. Dus sowieso 6 maanden stabiliseren zou ik zeggen en daarna in stapjes van 10%-25% heel langzaam de 2.5 mg verder afbouwen (eventueel met taperingstrips).

Ten vierde: Hoe lang ben je al stabiel en hoe stressgevoelig is je psychosegevoeligheid? Was je laatste episode 10 jaar terug of ben je elke paar maanden wel een beetje terug in een episode? Hoe stabieler des te groter de kans dat je veilig verder af kunt bouwen.

Ten vijfde: Heb je weerbaarheid opgebouwd in de vorm van regelmaat in je leven, gezonde voeding, voldoende slaap en beweging, om kunnen gaan met vroegsymptomen, om kunnen gaan met stemmen (mocht dat spelen) etc? Hoe meer weerbaarheid des te groter de kans dat je zonder medicatie kan.

Ten zesde: ben je bekend met crisiskaart en heb je met iemand (binnen of buiten GGZ) hier afspraken over gemaakt?

Ten zevende: ben je momenteel in een relatief stress-vrije periode? Geen majeure dingen die op het punt staan te gebeuren? Hoe stressvrijer je bestaan momenteel des te groter de kans dat je verder kunt afbouwen zonder problemen.

Dit soort overwegingen zijn belangrijk – en 2.5 mg is sowieso al een hele lage dosis!

Groet Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 11 mei 2018

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
Medicatie
olanzapine
Psychosegevoeligheid

Lees ook