Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

Expert Avatar

Dit antwoord is gegeven door een PsychoseNet Expert die niet meer actief in het online Spreekuur van PsychoseNet.

Het gegeven antwoord is nog steeds het lezen waard.

Waar doe ik slim aan qua afbouwen?

Vraag

Dag Dick,
In januari ben ik begonnen met het afbouwen van Seroxat. Van 20 naar 15 mg. Dat is redelijk goed gegaan. Ik deed het in stapjes van 2,5 mg. Ik ben toen een halve van 30 mg gaan slikken in combinatie met vloeibare Seroxat.. Ik voelde wel van alles maar het was te doen. In maart ging ik verder met een halfje van 20mg en 2,5 mg vloeibaar. Toen ging het mis. Ik belandde in een stresssituatie en vanaf half april tot nu word ik geplaagd door angst- en stressaanvallen.

In juni werden die zo hevig dat ik oxazepam nodig had om de fysieke verschijnselen te kalmeren. Ik kreeg een angst erbij. Bang om aan de oxazepam verslaafd te raken. Dat is gelukkig niet gebeurd. Maar ik ga nu nog steeds snel onderuit. En in nood gebruik ik dan oxazepam. Nu zit ik te denken om de Seroxat weer te verhogen naar 20 mg. Alleen, dit is een medicijn wat slecht met andere medicijnen combineert. Ik ben een ex-kankerpatient en tijdens mijn behandeling kwam ik erachter dat ik medicijnen kreeg die absoluut niet samen konden met de Seroxat.

Ik heb een fijne psycholoog, maar ze is wars van Seroxat. Ik ook. Ook heb ik een fijne huisarts maar zij weet ook geen goede weg voor mij. En nu eindelijk de vraag. Waar doe ik slim aan? En is er nog steeds geen vriendelijke manier om over te stappen naar een ander medicijn, waarbij langzaam afbouwen wel goed gaat?

Antwoord

Beste vragensteller,

Hartelijk dank voor uw vraag.
Ik ondersteun uw poging paroxetine (seroxat) te verminderen helemaal, fijn dat uw psycholoog u daarin ondersteunt.
Ik heb de indruk dat er twee zaken door elkaar lopen, namelijk het verminderen van de paroxetine en op tijden het gebruik van oxazepam. Dit maakt het moeilijk precies te duiden waar uw klachten vandaan komen.

Ik stel voor dat u dan maar tijdelijke de oxazepam op een vaste dosering houdt zodat u daar geen klachten van krijgt.
De wijze van afbouw in kleine stapjes was prima en zou ik zo handhaven. En als u klachten krijgt blijft u wat langer op de laatste genomen dosering. Soms kan dat een aantal dagen tot een aantal weken zijn.

Mocht dit allemaal niet lukken dan zou ik het probleem bespreken met uw apotheker.

Succes ermee.

met vriendelijke groet, Dick Bijl

Beantwoord door: Dick Bijl op 4 september 2018

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen

Lees ook