Main content

Vraag

Wat fijn dat ik hier zo een vraag kan neerleggen. Het betreft mijn depressie. Na het stoppen van lithium ben ik drie weken geleden teruggevallen in een depressie.

Maandag bleek met 85mg dat mijn spiegel Nortrilen 100 is en die moet 150 zijn dus ik ben opgehoogd naar 100mg Nortrilen. Wat kan ik verwachten de komende tijd? Mijn angst is dat ik mijn dagindeling en invulling, het dingen verzinnen, eigenlijk mijn leven niet meer terug krijg.

Kan jij dit mij vertellen? En hoe lang duurt het voordat je wat merkt.

Antwoord

Na het starten van een antidepressivum (zoals nortriptyline/Nortrilen), of het verhogen naar een voldoende hoge dosis, wacht je meestal 4 tot 6 weken om het resultaat te beoordelen. Als dat gunstig is, ga je door voor verdere verbetering.

Als er geen duidelijk resultaat is, moet er een andere behandeling worden gekozen.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Meer informatie over depressie:

Lees verder over antidepressiva:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 44
Beantwoord door: Ralph Kupka op 10 juli 2019
  • Deel deze pagina: