Main content

Vraag

Inmiddels heb ik al een tijd de gewoonte om regels voor mezelf op te stellen. Gaandeweg zijn dat steeds meer regels geworden die me nu beperken.

Begin deze week dacht ik dat ik het allemaal voor elkaar had. Maar altijd als ik voor mijn gevoel mijn leven en gedachten ‘op de rit’ heb lijkt het alsof mijn brein weer allemaal nieuwe regels bedenkt, waardoor ik niet kan doen wat ik wil.

Hoe kan ik ophouden met het mezelf zo moeilijk maken?

Vriendelijke groet.

Antwoord

Hey M.,

Dank voor schrijven.

Ja, dwanggedachten zijn in de praktijk niet altijd makkelijk aan te pakken.

Hangt er ook een beetje van af wat het is: gaat het om 'moeten' tellen, moeten checken, moeten herhalen, dingen langzaam moeten doen, rare beelden voor je moeten halen?

Ook hangt het ervan af of er naast dwanggedachten ook dwanghandelingen zijn: dingen die je 'moet' doen - vaak vanuit de vrees dat er anders iets vreselijks kan gebeuren.

Hoe het ook zij: je kunt ervan af komen door eraan te werken met een psycholoog, die samen met je een plan van aanpak gaat opstellen hoe je het langzaam kunt gaan ombuigen. Dat is heel hard werken, kan ik je verklappen, maar zet wel zoden aan de dijk....

Soms hebben mensen dergelijke dwanggedachten in het kader van een depressie: in dat geval kun je direct de depressie behandelen en gaan de dwanggedachten beter als de depressie verbetert.

Hope this helps!

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 6 oktober 2020
  • Deel deze pagina: