Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hoe werken hallucinaties in je brein?

Vraag

Hallo Jim,

Kan jij een korte uitleg geven over de werking van hallucinaties? Kunnen ze kort duren, zomaar opkomen en hoe werkt het in je brein?

Bedankt.

Antwoord

Hey M.!

Hallucinaties zijn best fascinerend, ze kunnen inderdaad kort duren en soms lijken ze uit het niets op te komen. Ze ontstaan wanneer je brein informatie verwerkt die er eigenlijk niet is. Dit kan komen door verschillende oorzaken, zoals slaapgebrek, stress, medicatie of psychische variatie zoals psychosegevoeligheid.

In je brein gebeurt er dan het volgende: normaal gesproken ontvangt je brein zintuiglijke informatie uit de echte wereld, maar bij hallucinaties begint je brein deze informatie zelf te creëren. Het is alsof je brein een scenario verzint en dat zo overtuigend doet, dat je zintuigen denken dat het echt is. Dit kan visueel zijn, maar ook geluiden, gevoelens, of zelfs geuren omvatten.

Dus ja, een hallucinatie kan heel kort zijn en plotseling verschijnen, en het kan best even verwarrend zijn. Het brein is een complex orgaan dat soms zijn eigen verhalen vertelt!

Greetz Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 18 april 2024

Gerelateerd

Meer over

hallucinaties
Psychosegevoeligheid

Lees ook