Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Zijn de stemmen en beelden vlak voor het slapen hallucinaties?

Vraag

Ik gebruik sertraline, en ik voel me daardoor stukken beter. Wanneer ik ga slapen zie ik (als ik nog wakker ben) hele duidelijke beelden van gezichten van mensen, dieren of gewoon een voorwerp. Ook hoor ik stemmen. Ze zeggen geen rare dingen maar bijvoorbeeld gewoon: “waar is het waterpistool?” (als mijn zoontje overdag met een waterpistool gespeeld heeft).

Het zijn geen gedachten. Ik hoor het echt iemand anders vragen. Soms hoor ik ook gesprekken tussen andere mensen in mijn hoofd. Ik droom ook erg veel en levendig.

Zijn dit hallucinaties?

Antwoord

Dit heten hypnagoge hallucinaties – dat komt bij veel mensen voor, niks om je ongerust over te maken. In de fase tussen waken en dromen zijn we kennelijk bevattelijker voor dit soort verschijnselen.

Het kan ook bij het ontwaken gebeuren, dan heten het hypnopompe hallucinaties.

Sertraline en andere SSRI’s kunnen het dromen versterken, misschien ook wel deze hallucinaties. Misschien is het een idee om te overleggen met diegene die het voorschrijft, om te kijken of een iets lagere dosis dit niet met zich meebrengt.

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Dirk Corstens op 11 april 2023

Gerelateerd

Meer over

Bijwerkingen
Medicatie
slaapproblemen
Stemmen horen

Lees ook