Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hoe zoon laten inzien dat zijn gedachten niet realistisch zijn?

Vraag

Onze zoon wil geen medicatie slikken voor zijn psychose.

Is er een andere manier om hem te laten inzien dat de gedachten die hij heeft niet realistisch is?

Antwoord

Ja die zijn er.

Maar de vraag is wel: wie heeft er het meeste last van dat zijn gedachte ‘niet realistisch’ zijn? Zijn er heftige wanen waardoor hij voortdurend in sociale conflicten komt of in contact met de politie (ingrijpen geboden) of heeft hij ongewone ideeën die echter verder weinig impact hebben (acuut ingrijpen niet noodzakelijk, kan langzaam gaan)?

Uitgaande van het laatste: het belangrijkste is dat je eerst met elkaar in gesprek komt, contact hebt, de relatie weer een beetje herstelt. Dat is waar je je op kunt concentreren in eerste instantie.

Voor hem kan het eventueel goed zijn, als hij daar voor open staat, om naar een herstelacademie te gaan, waar het model is van een opleiding (om met psychosegevoeligheid te leren omgaan) en niet van behandeling.

Je leert daar weer durven kijken naar de toekomst en dingen die je zou kunnen doen om een zinvol bestaan te ervaren.

Als mensen in die modus komen gaat de psychose vaak weer verbleken.

Het kan ook zijn dat hij geen medicatie wil maar wel openstaat voor psychotherapie in verband met de psychosegevoeligheid. Als dat zo is kan de lokale ggz een psychotherapeutische behandeling organiseren, wellicht.

Hope this helps….

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 66
Beantwoord door: Jim van Os op 2 september 2019

Gerelateerd

Meer over

Naasten

Lees ook