Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Tim Knoote is afgestudeerd gezondheidszorg technoloog. Bij Howie the Harp is hij opgeleid tot ervaringsdeskundige. Internationaal werkt hij als compagnon met Sean Blackwell. Als ervaringsdeskundige biedt hij perspectief omtrent het fenomeen ‘psychose’. Hoe filter je de zin uit de waanzin?

Hoe zorg ik dat iemand met een psychose hulp accepteert?

Vraag

Hoe krijg ik iemand in een psychose zover dat hij hulp accepteert? Met name van huisarts, psychiater of GGZ.

Met vriendelijke groet.

Antwoord

Beste A.,

Bedankt voor je verhaal en vraag. Het begint bij het besef van diegene dat er iets veranderd is en dat hij of zij dus open moet staan om ‘geholpen’ te worden.Vaak is iemand zo overtuigd van het tegendeel, dat overtuigen niet zomaar gaat helpen. Het moet dan vaak escaleren voordat er ingegrepen/gehandeld wordt.

Het liefst wordt de dialoog aangegaan van waaruit diegene beseft wat er aan de hand is. En dat er wel degelijk een verandering gaande is. Zie onze video voor tips ‘hoe om te gaan met iemand in psychose’.

Het is tevens uitdagend om hulp te accepteren van de huisarts of psychiater omdat deze vaak voelt als een bedreiging/vorm van autoriteit. Als je daarmee instemt voor hulp dan kan het als falen voelen of erkenning dat je dus mentaal ziek bent. Terwijl de psychose wellicht inzichtgevend voelt en niet ziek voor diegene, terwijl de omgeving duidelijk ziet dat er iets aan de hand is!

Blijf in contact en probeer met oprechte verwondering het gesprek aan te gaan! Help diegene diens chaos te structuren en tastbaar te maken. De energie moet eruit, het moet geventileerd worden.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt!

Warme groet,

Tim Knoote
Ervaringsdeskundige

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 58
Beantwoord door: Tim Knoote op 29 december 2020

Gerelateerd

Meer over

Naasten
Psychosegevoeligheid

Lees ook