Main content

Vraag

Ik wil venlafaxine en quetiapine afbouwen.

Hoelang moet je wachten tot een volgende stap bij afbouwen?

Antwoord

Beste S.,

Hoelang je moet wachten tot een volgende stap bij afbouwen hangt af van hoe groot je de stappen maakt en hoe snel je die maakt. En ook van hoe gevoelig jij voor dosisverlaging bent. Dat kan van persoon tot persoon en ook per medicijn sterk verschillen. Daarom is op jouw vraag geen algemeen geldend antwoord mogelijk.

De veiligste manier om verantwoord af te bouwen is in mijn ogen om dat geleidelijk (in kleine stapjes) te doen en tijdens het maken van die stapjes bij te houden hoe dat voor jou gaat.

Met de medicatie die de apotheker standaard kan leveren lukt het patiënten en behandelaars in de praktijk vaak niet om dit op een goede manier te doen. Dat komt doordat farmaceutische bedrijven nooit de lagere doseringen hebben geleverd die nodig zijn om verantwoord en veilig te kunnen afbouwen.

Met behulp van taperingstrips (afbouwmedicatie) is verantwoord afbouwen op deze manier inmiddels praktisch wel heel goed mogelijk. Vergelijkbare oplossingen zijn er op dit moment niet.

Je behandelaar kan je met behulp van taperingstrips een verantwoord ('hyperbolisch') afbouwschema voorschrijven op basis van samen beslissen. Dat schema kan wanneer dat nodig is tijdens het afbouwen (als je klachten krijgt door onttrekkingsverschijnselen) eenvoudig worden aangepast. Invullen van het zelfmonitoringformulier dat bij afbouwmedicatie zit helpt hierbij. Dat moet je één keer per dag doen. Dat is niet moeilijk en het kost je niet veel tijd.

Dit is een iets ander antwoord dan je misschien verwacht had, maar ik hoop dat je hier toch iets aan zult hebben.

Met vriendelijke groet,

Peter


Logo biografie Peter Groot

Dr. Peter C. Groot, onderzoeker en ervaringsdeskundige, User Research Centre, Utrecht University UMC.

INFORMATIE OVER AFBOUWMEDICATIE: (taperingstrips, stabilisatiestrips, switch-strips en strips op maat) en hoe die kan worden voorgeschreven is te vinden op www.taperingstrip.nl (dit is een website van het User Research Center NL).

VERGOEDING VAN AFBOUWMEDICATIE: hierover is helaas nog steeds onduidelijkheid. Enkele zorgverzekeraars (met name DSW en ENO) vergoeden afbouwmedicatie, de meeste andere doen dat (nog) niet. Meer informatie hierover is te vinden bij de Vereniging Afbouwmedicatie, die strijdt voor vergoeding.

TIPS VOOR HET AFBOUWEN VAN MEDICATIE van Prof. dr. Jim van Os: https://www.psychosenet.nl/medicatie/medicatie-afbouwen/tips-voor-het-afbouwen-van-medicatie/

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Peter Groot op 22 juli 2020
  • Deel deze pagina: