Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Hoeveel kom je gemiddeld aan van zyprexa?

Vraag

Hoeveel kom je gemiddeld aan door zyprexa op lange termijn en als je probeert op je voeding te letten? Ik wou dit graag blijven nemen tegen insomnia (na falen van de benzodiazepines). Ik heb reeds genetisch wat overgewicht.

Antwoord

Olanzapine (Zyprexa) is niet bedoeld voor de behandeling van slaapstoornissen. Als iemand toch een medicijn uit de klasse van de moderne antipsychotica wilt nemen, kan die beter quetiapine (Seroquel) in een lage dosis van 25 mg nemen. Met alle psychofarmaca moet je opletten dat je niet in gewicht aankomt, dat verschilt per persoon en per middel. Quetiapine leidt iets minder vaak tot gewichtstoename dan olanzapine. Een gezond eetpatroon en voldoende bewegen is belangrijk, maar dat geldt natuurlijk ook voor iedereen.

Ik kan je geen persoonlijk advies over de medicatie geven omdat ik je situatie verder niet ken.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 58
Beantwoord door: Ralph Kupka op 10 juli 2019

Gerelateerd

Meer over

Medicatie

Lees ook