Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Is homeopathie effectief bij trauma en nachtmerries?

Vraag

Beste Jim,

Zo nu en dan heb ik last van nachtmerries waar ik geen controle op heb. Ik ben bekend met psychose en op deze symptomen heb ik enigszins controle.

Ik vroeg me af of een disbalans in het lichaam, zoals onderliggende trauma’s en daaraan gekoppelde nachtmerries, met behulp van homeopathie verholpen kan worden?

Ik zie uw reactie graag tegemoet.

Met vriendelijke groeten,

F.

Antwoord

Beste F.,

Homeopathie is een alternatieve geneeswijze gebaseerd op het idee dat een stof die symptomen veroorzaakt bij een gezond persoon, diezelfde symptomen kan genezen wanneer het wordt toegediend in zeer kleine hoeveelheden. Het is een ietwat controversieel gebied en de effectiviteit ervan wordt in de reguliere medische gemeenschap vaak in twijfel getrokken.

Trauma’s, of ze nu fysiek, emotioneel of psychologisch zijn, kunnen diepgaande en langdurige effecten hebben op een persoon. De reguliere psychiatrie en psychologie gebruiken vaak een combinatie van psychotherapie en soms medicatie om trauma’s en daaraan gerelateerde stoornissen, zoals PTSS, te behandelen.

Nachtmerries kunnen worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder trauma, stress, medicijnen, of andere medische aandoeningen. In de reguliere geneeskunde worden nachtmerries soms behandeld met gedragstherapie of medicatie.

Sommige mensen geloven en/of hebben ondervonden dat homeopathie kan helpen bij het verlichten van symptomen die verband houden met trauma’s of nachtmerries. Er zijn echter beperkte wetenschappelijke studies die de effectiviteit van homeopathie voor deze aandoeningen ondersteunen. Dus je kunt het zeker proberen (bij een erkende en minstens HBO-opgeleide homeopaat) maar het kan niet worden gegarandeerd dat het werkt. Als je er sterk in gelooft kan het helpen.

Het kan nuttig zijn om homeopathie te combineren met andere vormen van therapie, zoals psychotherapie, vooral als je te maken hebt met ernstige of complexe problemen zoals trauma.

Hope this helps!

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 20 oktober 2023

Gerelateerd

Meer over

Behandeling
Psychosegevoeligheid
slaapproblemen
Trauma

Lees ook