Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Wim Veling is psychiater en hoogleraar psychiatrie bij het UMC Groningen. Hij werkt met jongeren en hun naasten die te maken hebben met psychose of bijzondere ervaringen.

Kan de huisarts mij verplichten om olanzapine af te bouwen?

Vraag

Beste Wim,

Ik slik sinds een aantal maanden olanzapine 10 mg in verband met extreme onrust, angst en insomnia. Ik ben een klein beetje aangekomen maar ervaar verder geen bijwerkingen. Ik leef verder heel gezond.

Ik ben momenteel nog onder behandeling van een psychiater en de psychiater geeft aan dat ik mijn gehele leven medicatie mag en kan blijven slikken zonder grote risico’s. Ik zal uiteindelijk weer verwezen worden naar de huisarts.

Nu ben ik bang dat de huisarts mijn medicatie niet wil voorschrijven of dat zij wil dat ik afbouw. Kan de huisarts mij verplichten om af te bouwen? Hoe werkt zoiets? Zijn hier richtlijnen voor? Heb ik zelf de regie over wel of niet afbouwen?

Kortom, wat kan ik verwachten zodra ik weer verwezen word naar de huisarts?

Ik merk dat het idee om zonder medicatie te moeten mij angst geeft.

Alvast bedankt voor een reactie!

Antwoord

Beste L.,

De huisarts volgt over het algemeen het advies van de psychiater, dus als die zegt dat langdurig gebruik van olanzapine mogelijk en wenselijk is zal de huisarts dat voorschrijven. Ik verwacht daar niet snel vragen over.

In principe kan een arts niet verplicht worden om medicatie voor te schrijven, want zij neemt dan ook de verantwoordelijkheid op zich voor de medicatie. Daarbij zal de huisarts je huidige situatie en gezondheid meewegen. Als zij ooit zou vinden dat voorschrijven van olanzapine niet langer verantwoord is, zal ze het daar met jou over hebben en gaan jullie samen in overleg wat het beste is. Als de huisarts dan bij een negatief advies blijft en jij toch absoluut wilt doorgaan met olanzapine, kan je vragen om nog een keer naar de psychiater verwezen te worden.

Maar je kunt niet in de toekomst kijken. Je kunt je nu niet voorstellen dat je ooit weer zonder kunt. Het is heel fijn dat het medicijn je heeft geholpen uit een diep dal te komen, maar wie weet hoe goed het blijft gaan en wanneer je nieuwsgierig wordt hoe het weer zonder olanzapine zou zijn? Hoe het ook zal gaan, je hebt samen met je huisarts de regie.

Groet,

Wim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Wim Veling op 6 juli 2023

Gerelateerd

Meer over

Medicatie
olanzapine

Lees ook