Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Clara Koek is psycholoog en psychotherapeut, werkzaam bij GGZ-NHN, en tevens ervaringsdeskundig op het gebied van psychosegevoeligheid. Ze schrijft regelmatig blogs voor PsychoseNet.

Wat voor hulp heeft mijn partner met wanen nodig?

Vraag

Beste mevrouw Koek,

Sinds een maand heeft mijn partner af en aan wanen. De eerste waan duurde vijf dagen en bestond uit ideeën dat de regering hem in de gaten hield en dat ik contact had met de regering. De huisarts heeft quetiapine voorgeschreven.

Er zijn nog twee korte wanen geweest van ongeveer twee uur en eentje van een halve dag.

Hij wantrouwt met name mij. Op advies van de POH-GGZ probeer ik hem af te leiden wat maar een zeer enkele keer werkt. We wachten nog op een spoedgesprek met een psychiater.

Wat voor soort hulp heeft mijn partner nodig? Therapie? Ik heb totaal geen idee en voel me soms wanhopig. Het ene moment is mijn partner zoals hij altijd is en dan ineens is er weer een waan.

Bij voorbaat dank voor uw reactie!

Antwoord

Beste D.,

Zo op afstand is het lastig inschatten wat er precies aan de hand is en daarom is het inderdaad belangrijk dat een psychiater, door met uw man en u in gesprek te gaan, dit gaat beoordelen.

U geeft aan dat de achterdocht van uw man speelt gedurende bepaalde tijdsperioden, soms maar enkele uren. Het gaat dan neem ik aan over perioden waarbij uw man zich achterdochtig uit en/of gedraagt op een manier die u niet van hem gewend bent. Van een waan is sprake als iemand een overtuiging heeft die niet gangbaar is, maar waar iemand ook niet op kan reflecteren of met logisch redeneren vanaf is te brengen.

Tegenwoordig zijn er grote groepen mensen die denken dat de regering niet te vertrouwen is en hen in de gaten houdt. Door onder andere de toeslagenaffaire bleek deze manier van denken niet geheel onzinnig. Maar als uw man deze ideeën ook op u betrekt is er waarschijnlijk toch meer aan de hand.

De oorzaak van psychose is niet altijd zo duidelijk, er kunnen fysieke problemen spelen, maar ook trauma, slaapproblemen, stress door levensgebeurtenissen of combinaties van deze zaken. Door dit in kaart te brengen kan het duidelijker worden waar de behandeling over moet gaan. Bij wanen/achterdocht kan CGT-P (cognitieve gedragstherapie bij psychose) uitkomst bieden.

Hopelijk krijgt u snel hulp op maat en heeft u iets aan mijn antwoord.

Met vriendelijke groet,

Clara Koek

Beantwoord door: Clara Koek op 2 januari 2024

Gerelateerd

Meer over

Naasten
Psychosegevoeligheid

Lees ook