Main content

Vraag

Mijn moeder heeft al jaren last van wanen. Zo is ze ervan overtuigd dat mijn vader haar spullen weggeeft, familie voorziet van geld en ze denkt dat andere mensen haar spullen dragen. Irrationele gedachten hadden vroeger vooral betrekking op vreemden, maar nu al jaren op mijn vader.

Dit is enorm ontwrichtend voor de relatie van mijn ouders, maar ook voor de rest van de gezinsleden die nog thuis wonen. Mijn moeder is bijna elke dag achterdochtig en door haar overtuigingen isoleert ze mijn vader van zijn vrienden en familie. Mijn vader probeert toch veel uitjes met haar te ondernemen, maar de lijdensdruk bij beiden wordt steeds hoger.

Ik probeer al jaren via de huisarts hulp te zoeken, maar hij geeft aan dat mijn moeder zelf hulp moet zoeken.

Mijn moeder heeft geen ziekte-inzicht en motiverende gesprekken en uitdagen van gedachten in de vorm van cognitieve gedragstherapie verloopt ook moeizaam.

Mijn moeder heeft vertrouwen in mij, maar het wordt voor mij ook steeds moeilijker om mij neutraal op te stellen aangezien het gedrag veel irritaties oproept in contact.

We voelen ons erg machteloos als gezin.

Hoe kan mijn moeder de juiste behandeling krijgen en wat adviseert u in deze situatie?

Antwoord

Beste A.,

Ik weet niet of de huisarts gelijk heeft. Hij kan ook proberen met een beetje medicatie de wanen te laten liggen, en/of de ggz erbij halen die via bemoeizorg kan proberen contact te maken en kijken naar de mogelijkheid van verdere behandeling, ook als ze niet wil.

Er is sprake van relationele en maatschappelijke teloorgang, en ik betwijfel of ze genoeg wilsbekwaam is met betrekking tot haar mentale gezondheid. Het is niet OK om mensen maar in een psychose te laten als ze niet wilsbekwaam zijn.

Er is een kans (maar geen garantie) dat medicatie verbetering kan brengen en ik denk dat ze het recht heeft op een trial met medicatie, eventueel via een opname in de ouderenpsychiatrie.

Allemaal zeer ingrijpend in het leven van iemand, maar iemand maar psychotisch laten terwijl die het hele leven ontwricht kun je ook zien als medische verwaarlozing, zeker als al het andere al geprobeerd is.

Hope this helps,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.). Eind december 2021 verscheen zijn nieuwste boek 'We zijn God niet', dat hij samen schreef met Myrrhe van Spronsen.

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over psychose:

Lees meer over naasten:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 20 mei 2022
  • Deel deze pagina: