Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hulp voor zus met onbekende woonplaats

Vraag

Wij weten niet meer waar we hulp moeten kunnen vinden voor mijn zusje van 32 jaar. Zij lijdt al jaren aan anorexia en nu lijkt ook schizofrenie sinds een paar jaren. Ze zegt dingen die er niet zijn en volgens haar word ze al jaren gestalkt.

In haar jongere jaren heeft ze ook gezegd dat iemand haar stalkte, maar daarvan denken we dat het niet waar is (nu). Destijds gingen we ervan uit dat het waar was, maar nu is ze continu verhalen aan het maken en stalkt een bepaald persoon haar. Ook heeft ze nog neer andere waanideeën wat totaal niet klopt. Hier maakt ze foto’s van auto’s waarvan ze denkt dat het de stalker is. Ze noemt wel al jaren een naam, maar wij weten dat dit niet klopt.

Ook lijdt ze al vanaf haar 16 ongeveer aan anorexia. Wij weten niet waar mijn zusje precies woont, ze komt af en toe eens langs en vertelt niks over haar privé situatie. Wij zien haar steeds aftakelen, zowel lichamelijk als geestelijk.

We weten niet wat we kunnen doen zodat ze hulp zoekt. Zij ziet dit allemaal niet in en weigert hulp. Dit is echter alleen wat wij nog zien en mee krijgen, het gaat niet goed met mijn zusje en dit al tiental jaren.

Wat kunnen wij doen om haar te hepen? Hoe kunnen we zorgen voor een gedwongen opname?

Antwoord

Dit klinkt inderdaad zorgelijk…

Is het inderdaad zo dat ze nog nooit hulp heeft gehad van iemand? Nooit contact met de GGZ gehad?

Gezien het feit dat je beschrijft dat ze echt aan het aftakelen is. is het belangrijk dat er iets gebeurt.

Wat je zou willen is dat de GGZ een gesprek met haar had om te onderzoeken.

Dit kan geregeld worden via haar huisarts, die het GGZ crisisteam kan inschakelen.

Probleem is wel: ken je haar huisarts?

Als je haar huisarts niet kent kun je zelf contact opnemen met de lokale spoedeisende psychiatrie en de situatie uitleggen aan hen, en vragen of ze mee willen denken (laat je niet afschepen als ze zeggen dat alleen de huisarts kan verwijzen – want dat is een dooddoener in jullie geval). Ook kun je proberen via de OGGZ coördinator van de lokale GGD.

Dus in deze richting kun je denken.

Een andere mogelijkheid is volgende keer dat ze komt met een groep van familie en eventueel andere mensen die zij kent en vertrouwt met haar proberen te praten en vragen om in ieder geval te delen waar ze woont en wie haar huisarts is….als dat kan….

Hope this helps…

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 36
Beantwoord door: Jim van Os op 21 augustus 2019

Gerelateerd

Meer over

Naasten
Psychosegevoeligheid

Lees ook