Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ik ben pas 16 en mijn moeder is manisch depressief. Wat kan ik doen?

Vraag

Mijn moeder is manisch depressief en heeft vaak haar momenten. Ik ben pas 16 en woon dus nog bij haar thuis meestal gaat het goed maar soms ook niet zoals nu… Ze ligt nu al 4 dagen op de bank of in bed en eet niks zowat (behalve als ik eten voor haar haal wat ze dan wilt hebben), denk aan patat of andere ongezonde dingen. Vaak moet ik er dan ook helpen met eten, want anders doet ze het niet.

Ik kan op dit soort momenten eigenlijk alleen maar voor er zorgen en hopen dat alles rustig blijft, maar ik woon nu alleen met haar en ik was gefrustreerd omdat me laptop stuk was. Gelijk ging het fout en was ze boos op me. Ik ben erg bang dat ik later ook zo word want ik begin ook moeite te krijgen met eten en lig nu ook liever thuis in bed.

Wat kan ik doen om er voor te zorgen dat ik beter met er kan wonen en dat ik zelf nooit zo zal worden?

Antwoord

Beste anoniempje,

Je schetst een moeilijke situatie met een moeder met een onstabiele bipolaire stoornis. Ik neem aan dat ze wel ergens in behandeling is? Weet haar behandelaar hoe haar toestand is?

Als naastbetrokkene mag je daar best aan de bel trekken, wie moet het anders doen? Als je voor het eten zorgt, dan zou ik er op staan dat dat ook gezond eten is, zowel voor jezelf als voor je moeder. Dus geen patat kopen, maar gezond voedsel. Dat is natuurlijk een open deur, maar toch van belang, zeker als je moeder je op de een of andere manier onder druk zet. Geef dan maar tegengas, dat is goed voor jullie beider gezondheid.

Dat je moeder een bipolaire stoornis heeft, wil natuurlijk helemaal niet zeggen dat jij dat ook zou krijgen. Doe gewoon de dingen die je moet doen (school? werk? vrienden?), laat je leven niet ophouden door een zieke ouder. Zorgen voor gezinsleden is goed, maar ook daar zitten grenzen aan. Misschien kan jullie huisarts ook wat hierin betekenen?

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 16
Beantwoord door: Ralph Kupka op 9 januari 2020

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie
Naasten

Lees ook