Main content

Vraag

Ik vermoed dat een vriendin van mij manisch-depressief is.

Bij haar is nu voor de zoveelste keer een burn-out gediagnosticeerd door de huisarts, maar haar symptomen wijzen echt op manisch-depressiviteit. Op het moment zit ze diep in een depressie.

Afgelopen jaar heb ik wisselende perioden met haar meegemaakt. Een paar perioden waarin ze depressief was met ertussendoor zeer actieve euforische momenten…

Hoe kan ik duidelijk maken wat ik denk, en wat is hierin wijsheid?

 

Antwoord

Beste W.,

Je kunt haar zeggen dat je je zorgen over haar maakt en wat je is opgevallen aan haar.

Ik zou niet in diagnostische termen spreken. Ik denk dat niemand erop zit te wachten dat een vriend(in) zegt: 'ik denk dat je manisch-depressief bent'.

Waarschijnlijk zijn haar depressieve klachten het moeilijkst voor haar, en zal ze daar uit eigen beweging hulp voor moeten zoeken.

Als er op een juiste manier naar het verloop van haar klachten wordt gevraagd, komt de mogelijkheid van een thema bipolaire stemmingsstoornis vanzelf langs.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 53
Beantwoord door: Ralph Kupka op 9 juli 2020
Expert Avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Heb je zelf een vraag?

Stel je vraag in ons eSpreekuur. Er zijn diverse experts beschikbaar in het eSpreekuur, van ervaringsdeskundigen tot psychiaters, die je vraag graag beantwoorden.

Meer weten?

  • Via deze link vind je een overzicht van alle antwoorden in de PsychoseNet kennisbank.
  • Via deze link vind je een overzicht van Ralph Kupka zijn antwoorden.

Meer lezen over bipolariteit?

Ook deze links zijn interessant om te bekijken:

  • Deel deze pagina: