Main content

Vraag

Goedendag,

Vanwege een bipolaire stoornis slik ik lamotrigine en Seroquel. Lamotrigine slik ik nu drie jaar en sindsdien zijn er geen depressieve en hypomane episoden meer geweest (daarvoor met Seroquel nog wel).

Ik wil stoppen met Seroquel omdat ik denk dat ik zonder kan, en het zorgt voor gewichtstoename en vermoeidheid.

Mijn psychiater raadde daarom aan om de Seroquel af te bouwen. Ik nam eerst 200 mg en nu 100 mg. Alleen heb ik nu enorm veel last van slapeloosheid, trillen en zweten tijdens de nacht.

Ik zie mijn psychiater pas over een maand en wilde gewoon weten, is dit normaal? Gaat dit na verloop van tijd over? Is het een goed idee om af te bouwen van 200 mg naar 100 mg, naar 50 mg,…? En hoelang duurt het om helemaal van de Seroquel af te zijn?

Alvast bedankt!

Antwoord

Beste R.,

Het afbouwen van medicatie gaat nogal eens gepaard met voorbijgaande onttrekkingsverschijnselen.

Je moet de dosis dan dus heel geleidelijk verlagen, in geval van quetiapine bijvoorbeeld met stappen van 50 of 25 mg tegelijk, en steeds enkele weken daartussen nemen voor de volgende verlaging.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Ralph Kupka op 22 juli 2020
Expert Avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Heb je zelf een vraag?

Stel je vraag in ons eSpreekuur. Er zijn diverse experts beschikbaar in het eSpreekuur, van ervaringsdeskundigen tot psychiaters, die je vraag graag beantwoorden.

Meer weten?

  • Via deze link vind je een overzicht van alle antwoorden in de PsychoseNet kennisbank.
  • Via deze link vind je een overzicht van Ralph Kupka zijn antwoorden.

Meer lezen over bipolariteit?

Ook deze links zijn interessant om te bekijken:

  • Deel deze pagina: