Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Ik heb last van bewegingsdrang. Kan dit afnemen door minder medicatie?

Vraag

Ik neem abilify 30 mg en heb last van bewegingsdrang. Kan dit verholpen worden door minder abilify te nemen? Hoeveel moet ik dan innemen?

Ik neem ook zyprexa: Als ik stop met zyprexa, ga ik dan terug vermageren.

Antwoord

Dank voor je vragen.

1. Abilify 30mg is best een hoge dosis (hangt ook af van hoeveel je weegt) en het is inderdaad mogelijk dat de bewegingsdrang vermindert als je minder neemt. Je zou bijvoorbeeld in overleg met je arts kunnen teruggaan naar 20mg.

2. Van zyprexa komt je inderdaad vaak aan. Dit heeft te maken met het feit dat je meer gaat eten omdat het verzadigingsgevoel vermindert.

Dus je kunt het oplossen door veel bewuster te eten en te letten op voldoende lichaamsbeweging en gezonde voeding.

Als je in overleg met je arts gaat stoppen met zyprexa, is het waarschijnlijk dat de gewichtstoename die je sinds de zyprexa hebt gehad, weer verdwijnt, afhankelijk van dieet en lichaamsbeweging.

Voor dwanggedachten kun je ook proberen met psychotherapie iets te bereiken.

Trouwens, soms veroorzaken antipsychotica juist dwanggedachten, dus als je de dwanggedachten hebt sinds abilify/zyprexa, bespreek dan met je arts een mogelijke causale relatie.

Hope this helps!

Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 33
Beantwoord door: Jim van Os op 12 augustus 2019

Gerelateerd

Meer over

Bijwerkingen

Lees ook