Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Ik kan mijn gedachten niet stoppen

Vraag

Geachte heer Kupka,

Ik zou graag willen weten wat ik heb en of ik daar mogelijk iets aan kan doen….

Vanaf kind heb ik de hele dag door “honderden” gedachtes per dag, ongewild. Over vrij normale zaken, dat wel. Maar ik kan het niet “uit” zetten.
Bij bijna elke handeling of onderwerp krijg ik meerdere opties en mogelijkheden tegelijk “doorgegeven” (ca. 2/3 bruikbaar, reëel en de rest wat origineler, maar niet “raar”). En bij elke vraag heb ik meestal (ongewild) meerdere antwoorden opties tegelijk “paraat”. Die ik dan (alleen in mijn hoofd) ook bijna allemaal tegelijk, ongewild “uitwerk”.

Ik ben altijd hyper alert. En meestal enorm gespannen. Heb het daarnaast het idee dat ik ook permanent hyperventileer (iig zeer onregelmatig en snel ademhaal).

´S nachts kan ik heel moeilijk in slaap komen en worden de gedachtes nog meer dan overdag. Ik kan me verder zelden concentreren. En raak ook soms in een “trance” als ik dingen moet doen, waardoor ik uren andere dingen doe dan ik zou moeten doen, maar dit gedachteloos doe, zonder stoppen. Ik spring soms uren achtereen van het ene onderwerp naar het andere achter de computer en bedenk in razend tempo van alles. Maar maak niets af. Alleen als ik (daardoor) zaken uit de hand heb laten lopen en er last minute iets persee moet gebeuren: dan ineens kan ik me waanzinnig goed concentreren en iets afmaken (maar dan vaak weer naar veel te goed/grondig/naar het andere uiterste). Maar dit is dus zelden. Bovenstaande is een paar keer per jaar enkele weken (ca. 4) heel hevig en neemt daarna weer wat af.

Momenteel heb ik het zo erg dat ik er “gek van word” en er graag iets aan zou willen doen of weten wat het is. Ik voel me hyper in mijn hoofd, maar kom dus nergens toe….Daarnaast heb ik ook wel last soms van sombere gevoelens, maar heb het idee dat dit “in mijn natuur is”. en weet dit vaak rationeel wel te verklaren etc. Heb ook geen waan-ideeen of stemmen oid, maar heel af en toe een ander gevoel “dat ik gek wordt”, dit duurt ca 30 minuten max. Als ik mijn adem langere tijd inhoud, gaat dit redelijk weg.

Verder ben ik een soort “hypergevoelig” voor andere mensen (niet dat iemand daar iets van merkt, want heb het daar niet over) maar ik “merk/voel ” altijd alle gevoelens/gedachten van anderen tegelijk om mij heen (terwijl ik daar helemaal geen behoefte aan heb).

Ik voel mij eigenlijk op mijn best met alcohol en de dag er na met een kater, omdat mijn gevoel dan is afgevlakt en ik me rustiger voel. Waardoor ik me bijv. ook beter kan concentreren. Maar dit is uiteraard geen oplossing. Ik drink gemiddeld 1 x per week. Wel ben ik extreem verslaafd aan roken. En ben 1,5 week geleden gestopt met roken (na 25 jaar 2 a 3 pakjes per dag). Ik wil Champix gaan gebruiken, maar las dat dit mogelijk niet handig is bij bepaalde psychische aandoeningen. Vandaar, dat ik nu (eindelijk) graag zou willen onderzoeken of ik “iets heb”.

Ik begrijp dat het niet mogelijk is om op basis van bovenstaande een diagnose oid te stellen, maar wellicht kunt u aangeven wat het mogelijk zou kunnen zijn? Hyper manie, adhd? En waar ik dit evt. zou kunnen laten controleren. Ik heb er nog niet eerder met iemand over gesproken. Ik kan het tot nu toe in goede banen leiden en mijn omgeving heeft er geen last van. Maar ik wordt er inmiddels zelf wel moe van en het is weinig productief…De meeste energie gaat dagelijks uit naar het verbergen en beheersen van bovenstaande en het toneelspelen dat ik “normaal ben”. Dat zou ik ook graag anders doen.

Heel graag uw mening, excuus voor het lange verhaal en vast veel dank voor uw reactie!

Vriendelijke groet,
S

Antwoord

Beste S, dat is inderdaad een heel verhaal, en je klachten bestaan ook al heel lang.

Je hebt gelijk als we via een website geen diagnoses kunnen stellen, daartoe moet je naar een psycholoog of psychiater voor en gesprek en nader (test)onderzoek, zeker bij dergelijke complexe klachten.

Wat daarbij van belang is of de klachten periodiek zijn, afgewisseld met langere perioden waarin het emotionele evenwicht stabiel is, of dat ze eigenlijk altijd in meer of mindere mate aanwezig zijn en daarbij bijvoorbeeld afhankelijk van stressvolle gebeurtenissen.

Dus ja, hyper, manie, adhd…, ik waag me daar op afstand maar niet aan. Laat je verwijzen naar een goede psycholoog of psychiater voor nadere diagnostiek.

Belangrijk is dat je hebt besloten om er iets mee te doen. Wat goed ook dat je gestopt bent met roken, en overweegt om ook de alcohol te minimaliseren, want beide zijn natuurlijk psychoactieve stoffen die de innerlijke onrust aanvankelijk wat kunnen dempen maar uiteindelijk toch slecht zijn voor de lichamelijke en mentale gezondheid.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 46
Beantwoord door: Ralph Kupka op 16 januari 2019

Gerelateerd

Meer over

gedachten
Gezin, studie en werk
Verslavingsgevoeligheid

Lees ook