Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dit antwoord is gegeven door een PsychoseNet Expert die niet meer actief in het online Spreekuur van PsychoseNet.

Het gegeven antwoord is nog steeds het lezen waard.

Ik kan niet thuis zijn zonder stress

Vraag

Mijn psycholoog zei dat er weinig te veranderen valt aan mijn angsten. Ik kan niet thuis zijn zonder stress momenteel. Ik heb meerdere pyschoses gehad anderhalf jaar terug. Bij het idee ontspanningsoefeningen (thuis)te doen blokkeer ik en krijg ik stress, heb korrelatie gemaild, de caseworker. Ik kan er niet van slapen en voel me steeds vaker onwel.

Ik overweeg bij mijn vriend in te trekken ook al is het te vroeg. We kennen elkaar net een half jaar. Ik heb geen basis om op te laden, wat kan ik doen?

Ik zoek echt hulp!!

Antwoord

Je zit vast, zo te lezen. Angst kan heel akelig zijn. Over jouw individuele geval kan ik eerlijk gezegd niets zeggen.
In zijn algemeenheid is het bij angst van belang om je af te vragen in hoeverre die reëel is of (deels) overdreven. Als jouw angst (deels) overdreven is, heb je speelruimte en kun je waarschijnlijk winst boeken. Dat kan door die angst op te zoeken en uit te dagen. Exposure (blootstelling) noemt men dat. Dan ga je dus contra-intuïtief te werk: niet de veiligheid opzoeken maar juist de angst opzoeken. Als die angst namelijk (deels) overdreven blijkt, dan zal die tijdens de exposure gaan verminderen. Het vereist wel moed om die exposure aan te gaan.

Je kunt daarbij zelf bepalen wat je precies aanpakt en ook hoe je dat doet (stapje voor stapje, en hoe groot die stapjes dan zijn). Van belang is wel om daarbij echt door te zetten. Als je onderweg namelijk afbreekt, leert de angst als het ware dat het klopt, en wordt die waarschijnlijk groter. En dan ben je verder van huis.

Laat je ondersteunen door iemand waar je vertrouwen in hebt (maar dat geldt natuurlijk altijd).

Ik weet niet of je aan mijn overdenkingen wat hebt.

Veel sterkte,

Tom


Logo biografie Tom van Wel

Tom van Wel is sinds 2020 als psycholoog verbonden aan BuurtzorgT. Hij werkte ruim 30 jaar bij Altrecht, met name bij Vroege psychose ABC. Hij is betrokken bij Peer-supported Open Dialogue Nederland (POD NL). Voorts werkt hij als docent/trainer via BureauVanWel.

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 43
Beantwoord door: Psychosenet Expert op 2 december 2019

Gerelateerd

Meer over

Hulp & Herstel

Lees ook