Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Rik Verwijen is opgeleid ervaringsdeskundige bij Howie the Harp. Zijn voornaamste problematische ervaringen gaan over depressie, angst, en ‘de spirituele crisis’. Rik is thuis in het syndroom van Asperger, (rand)psychotische klachten, OCD en middelengebruik. Het thema spiritualiteit, in brede zin, is een leidraad in zijn leven.

Ik pas niet in de boeken van een psychiater

Vraag

Doordat ik heel erg onder druk heb gestaan en teveel games speelde en veel toegevoegde suikers nam is er iets in mij “geknapt”, waardoor ik slecht slaap en suizingen in mijn hoofd heb ook kreeg ik weer epileptische aanvallen. Ik ben naar de huisarts gegaan. Ik slik nu 3 maal daags oxazepam 10 mg en alles is zo onder controle. Ik krijg ook geen epileptische aanvallen meer.. Om na te gaan of er iets aan de oorsuizingen en slaapverbetering kan worden gedaan stuurde de huisarts me door naar een psychiater. Ik heb daar een intake gehad en daaropvolgend een evalueringsgesprek met een aanbeveling.

Ze dacht aanvankelijk dat ik psychotisch was, maar uiteindelijk bleek het haar dat het niet psychose was, maar “geloofsovertuiging”. Ja, je hoort me goed. Dit is de verklaring van een zwaar bepakt geleerde: Ik ben niet ziek, maar ik geloof. Ze zou me doorverwijzen naar een polikliniek voor iets wat ze zelf ook nog niet wist, maar daarvan heb ik nog niets gehoord. Eigenlijk slaap ik liever slecht en hou ik gewoon die oorsuizingen. Dat liever dan me aan zo iemand toe te vertrouwen.

Weet je, ik heb al zoveel met hulpverlening te maken gehad, dat ik wel een aantal conclusies kan trekken. Lang heb ik gedacht dat het voortgezet en hoger onderwijs de arrogantste beroepsgroep van Nederland is, maar nu weet ik dat de zorgverlening er in alle breedte en hoogte ver bovenuit reist, zeer zeker als het om geestelijke hulp gaat. Ook ben er achter gekomen dat veel neurologen en psychiaters veel narcistische neigingen hebben. Het zijn machtswellustelingen. Echt veel zieker dan hun cliënten. Het zijn de narcisten met een half besef van hun ziekte. Vandaar dat ze een beroep kiezen waarin ze hun lusten mogen botvieren. Het mooie van dat beroep is, dat ze geen verantwoording zijn verschuldigd tegenover hun slachtoffers. De slachtoffers zijn immers van de staat: die houdt ze wel binnen de muren.

Oh, en waarom ze me niet kon “vangen” in een ziektebeeld? Omdat veel wat ik vertelde over mezelf te maken heeft met God. Ik krijg visioenen en dromen. God is mij aan het veranderen. Omdat ik mij aan Hem heb gegeven vormt Hij mij om. In alles. Mijn hele denkwereld wordt omgegooid. Vroeger dacht ik bijvoorbeeld dat ik iets bezat: Nu weet ik dat een ziekte is om te denken dat je iets hebt. Voor een gelovige als een niet-gelovige geldt: Je lichaam is uit de aarde opgebouwd. Over een aantal jaren ga je dood en word je weer van de aarde. Dus: Als je al niet van jezelf bent, hoe kun je dan denken dat je iets bezit? Nou goed, daar kon de psychiater die mij hielp zich nog wel in vinden. Maar het werd moeilijker toen ik erover begon dat je beter je waarde kunt leggen in wat je niet ziet en de rest te zien als bijzaak. De Heilige Geest, daar hebben ze geen kaas van gegeten. God en de GGZ staan kaarsrecht tegenover elkaar.

Gelukkig heeft God mij verzekerd dat ik de overkant zal bereiken.

Antwoord

Ik hoor de nodige frustratie in je verhaal. Wat ik me kan voorstellen wanneer je vooral negatieve ervaringen hebt gehad met behandelaren.

Dat je psychiater na wikken en wegen tot de conclusie komt dat je niet in de war bent, maar religieus… Ik kan me voorstellen dat dat een en ander oproept. Ik heb het al vaker gezegd (met alle respect overigens); de medische wereld moet nog een flinke stap zetten, voordat religieuze / spirituele ervaringen breed erkend kunnen worden. Maar een systeem dat gebaseerd is op ‘meten is weten’; wat mag je daar eigenlijk van verwachten?

Ik heb niet de ervaring dat behandelaren veelal dubbele motieven hebben, of zelfzuchtig zijn. Zoals in elk beroep zitten er heus wel enkele slechte appels in de mand, maar het merendeel is deskundig op zijn gebied en heeft goede intenties. Dat is althans mijn visie, na een half leven te maken hebben gehad met de GGZ. Mijn stelling zegt dan weer niks over de kwaliteit van contact tussen behandelaar en cliënt.

Ik denk dat de truc is om je te richten op wat voor jou waarheid is. Er zullen altijd mensen zijn die je daarin niet erkennen. Laat je gewoon niet van de wijs brengen.

Dat je de overkant mag bereiken!

Hartelijke groet,
Rik

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 54
Beantwoord door: Rik Verweijen op 10 juli 2019

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid
Spiritualiteit

Lees ook