Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Ik twijfel of ik manisch-depressief ben, door wie kan ik dit laten testen?

Vraag

Hallo Ralph,

Ik slik nu ongeveer vijf jaar sertraline. Dit werkte altijd redelijk goed, maar nu merk ik dat het niet voldoende is. Ik kwam de vitaminepil 5-HTP tegen. Dit helpt mij enorm in mijn depressieve periode. Maar ik weet dat dit geen langetermijnoplossing is.

Bij mij is vijf jaar geleden vastgesteld dat ik een zware depressie had en dat ik eigenlijk niet zonder antidepressiva kan functioneren. Maar ik twijfel of ik nu manisch-depressief ben. Dus ik heb een aantal vragen:

  1. Door wie kan ik dit het beste laten testen?
  2. Hoe kan ik uitvinden welke stof ik mis, zodat ik dit kan aanvullen met medicijnen?

Met vriendelijke groet,

M.

Antwoord

Beste M.,

Nadere diagnostiek of jouw depressieve klachten passen bij een bipolaire stemmingsstoornis (moderne term voor ‘manisch-depressiviteit’) kun je laten doen door een psychiater. Daarvoor moet je huisarts je verwijzen.

Er is geen manier om uit te vinden ‘welke stof je mist’. Dat is toekomstmuziek, hopelijk. De huidige medicatie werkt bij psychische aandoeningen niet omdat er een stof wordt aangevuld, zoals bijvoorbeeld insuline bij suikerziekte, of schildklierhormoon bij een te traag werkende schildklier.

Psychofarmaca grijpen in op complexe regelsystemen in ons brein, en beïnvloeden daarmee allerlei neurotransmitters (boodschapperstoffen), waardoor er een nieuw evenwicht ontstaat. Onze hersenen zijn zo ingewikkeld, dat we er nog maar een deel van begrijpen.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Ralph Kupka op 12 oktober 2020

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie

Lees ook