Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Ik voelde me bedreigd toen een naaste in een psychose zat

Vraag

Mijn ex-vriend heeft mij 2 jaar geleden in een psychose bedreigd. Is de kans aanwezig dat dit zich herhaalt?

Antwoord

Beste E,

Dank voor je vraag – heftig wat je hebt meegemaakt. En goed dat je schrijft!

In een psychose kan iemand door emoties overmand worden en anders reageren dan anders.

Als je nog normaal contact hebt met je ex-vriend zou het goed zijn om samen te evalueren wat er precies gebeurd is en hoe jullie kunnen voorkomen dat er weer iets dergelijks gaat voorkomen in de toekomst.

De beste manier om dit te doen is om te werken volgens de methodiek van de crisiskaart (http://www.crisiskaartggz.nl/crisiskaart/). Hierin legt de persoon, samen met de hulpverlener en andere mensen in zijn netwerk, vast wat precies moet gebeuren als er weer een crisis dreigt te ontstaan. Een belangrijk aspect hiervan zou in dit geval dan gaan over communicatie en veiligheid.

Ik weet niet of je in contact bent met je ex-vriend en of dit bespreekbaar is. Je zou anders eventueel zijn huisarts of zijn hulpverlener kunnen vragen of het aspect van de omgang met jou goed vastgelegd kan worden in de crisiskaart. Niet iedereen werkt met de crisiskaart, dus soms moet je een beetje aandringen – want het werkt goed.

Groet en sterkte,

Beantwoord door: Jim van Os op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Overig

Lees ook