Main content

Vraag

Beste Jeroen,

Sinds een aantal weken worstel ik met heel veel chaos in mijn hoofd waar ik geen overzicht meer over heb. Ik heb een borderline persoonlijkheidsstoornis , obsessieve compulsieve persoonlijkheidsstoornis en trekken van posttraumatische stress stoornis. Ik ben ongeveer anderhalve week geleden van 28 joints per week naar 7 per week gegaan. Overdag ben ik vaak erg nerveus , maar er is eigenlijk geen aanleiding voor. Af en toe hoor ik stemmen of heb ik gedachten die mij bevelen dingen te doen. Ik ben mij anders gaan gedragen en ben ook veel afgevallen ( in een maand tijd van 63 kg naar 55 kg ).

Ik woon in een beschermde woonomgeving en zij zijn op de hoogte. Ik zou een vol- of deeltijd behandeling krijgen maar helaas zijn hier wachttijden voor. Ik ben zo bang dat ik wanneer ik alleen ben in een opwelling iets ga doen waar ik spijt van ga krijgen. Ik voel mij niet helemaal serieus genomen. Ik snap dat er wachttijden zijn maar eigenlijk wil ik nu gewoon graag geholpen worden en rust in mijn hoofd.

Antwoord

Hoi J.

Wat bijzonder dat je op eigen kracht bent gaan minderen. En wow dat dit voor veel chaos zorgt, heftig. Dan is meteen ook duidelijk welke functies de joints hebben.

Je laatste zin, daarin geef je aan dat je nu geholpen wil worden. En dat je rust wilt in je hoofd.

Stap 1: Erken dat deze vraag om hulp een zeer goede vraag is;

Stap 2: Erken dat deze hulp er niet is en heb geduld;

Stap 3: Erken dat je in de tussentijd zelf tussenoplossingen dient te verzinnen;

Stap 4: Vraag hier om je heen om hulp. In jouw beschermde woonvorm, wordt daar met persoonlijke plannen gewerkt? Maak er gebruik van! Maak een strategie met allemaal doelen en plannen tussenstappen om deze periode door te komen. Een hele concrete kan zijn: hoeveel tijd neem je om helemaal af te bouwen? (Elke beschreven stap hier is materiaal voor doelen stellen);

Stap 5: Je niet serieus genomen voelen: maak het bespreekbaar. Blijft dit een issue, neem de regie net zo lang tot je mensen om je heen hebt, waarbij je wel het gevoel hebt serieus nemen. Soms kan een drastische beslissing noodzakelijk zijn. Als je zelf niet past in een omgeving, zoek dan een andere omgeving;

Stap 6: Richt je ook op je krachten! Wat doe je graag, of wat kan je goed? Ga dat vaker en meer doen!

Stap 7: De onrust zelf zal een heel grote berg zijn die je lang hebt toebedekt. Ik heb er zelf in mijn leven 35 jaar over gedaan om al die puzzelstukjes te ontdekken en ze ergens neer te leggen, voor mijn onrust en chaos weg was. Dat vraagt om veel zelfonderzoek en reflectie. Dat kan goed door te tekenen, te schrijven etcetera. Er zijn ook vaktherapeuten die dit proces goed kunnen ondersteunen. Via de huisarts kan je om een doorverwijzing vragen.

Volg je intuïtie, dat je deze stap hebt gezet is blijkbaar omdat je er klaar voor om dit aan te gaan! Vertrouw er op en veel succes gewenst voor de komende jaren!

Hartelijke groet Jeroen


Lees hier meer over Jeroen Zwaal, ervaringsdeskundige.

Meer informatie over behandeling:

Beantwoord door: Jeroen Zwaal op 25 juni 2018
  • Deel deze pagina: