Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Ik wil zo graag lithium vermijden

Vraag

Ik heb trekken van narcisme (getest) en denk ook bipolair type 2 te zijn. Ik schaam me erg voor hoe ik in hypomane periode met mijn vrouw en anderen omging. Dominant, verspillend, oninvoelend. Dat is nu in depri toestand anders. Kan ik dat inzicht nu doorgaans meenemen naar de fase als de depressie over is?

Met therapie bijvoorbeeld? En met antidepressiva! Ik wil zo graag lithium vermijden. Gewoon met antidepressiva uitkomen. Ik weet dat die niet te hoog mogen zijn wegens het doorschieten van hypomanie.

Heb zo een moeite te accepteren dat ik ook nog bipolair zou zijn.

Antwoord

De keuze van medicatie bij een bipolaire stemmingsstoornis is enerzijds gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en behandelrichtlijnen, en anderzijds op de ervaringen die een bepaalde persoon (zoals jij) tot nu toe met medicatie heeft opgedaan.

Bipolair type 2 kan bij sommige mensen goed met antidepressiva worden behandeld, maar anderen worden daarvan ontremd, en dan kun je die middelen beter niet gebruiken. Een ander veel gebruikt middel is lamotrigine, als je geen lithium wilt.

Bespreek het nog eens met je psychiater.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 65
Beantwoord door: Ralph Kupka op 14 augustus 2019

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie
Lithium
Medicatie

Lees ook