Main content

Vraag

In hoeverre ga je als verzorgende mee in de psychose van de cliënt?

Antwoord

Beste J.,

Dat is altijd een lastige vraag. Aan de ene kant wil je iemand de ruimte geven, maar aan de andere kant wil je iemand structuur brengen. Het is niet aan jou om het tegendeel te bewijzen. Wellicht kan je een ander perspectief bieden. Of simpelweg naast diegene gaan staan en de overtuigingen samen gaan dragen, zonder iemand van een andere waarheid te gaan overtuigen.

Blijf vooral ook bij jezelf, houd het dus bij jezelf. Spreek vanuit de ik-vorm als je iets niet snapt. Je hoeft het niet te begrijpen, maar wees open en nieuwsgierig en probeer de rode draad helder te krijgen.

De psychotische taal zit vol met metaforen die een onderliggend gevoel omschrijven, als je daardoorheen kan luisteren dan kom je verder. Ga de dialoog aan, neem het gesprek eventueel op. Maak het tastbaar voor diegene en probeer naderhand structuur en helderheid te creëren. De energie moet eruit. Geef diegene de ruimte en maak jezelf deelgenoot van iemands beleving vanuit verwondering.

Succes en mocht je nog meer willen weten, voel je vrij om me te contacten!

Warme groet,

Tim Knoote
Ervaringsdeskundige


Logo biografie Tim Knoote

Tim Knoote is afgestudeerd als gezondheidszorgtechnoloog. Tim maakte drie psychosen door en is bij Howie the Harp opgeleid tot ervaringsdeskundige.

Meer informatie over psychose:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie null
Beantwoord door: Tim Knoote op 17 maart 2022
  • Deel deze pagina: