Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Tim Knoote is afgestudeerd gezondheidszorg technoloog. Bij Howie the Harp is hij opgeleid tot ervaringsdeskundige. Internationaal werkt hij als compagnon met Sean Blackwell. Als ervaringsdeskundige biedt hij perspectief omtrent het fenomeen ‘psychose’. Hoe filter je de zin uit de waanzin?

In hoeverre ga je mee in de psychose van de cliënt?

Vraag

In hoeverre ga je als verzorgende mee in de psychose van de cliënt?

Antwoord

Beste J.,

Dat is altijd een lastige vraag. Aan de ene kant wil je iemand de ruimte geven, maar aan de andere kant wil je iemand structuur brengen. Het is niet aan jou om het tegendeel te bewijzen. Wellicht kan je een ander perspectief bieden. Of simpelweg naast diegene gaan staan en de overtuigingen samen gaan dragen, zonder iemand van een andere waarheid te gaan overtuigen.

Blijf vooral ook bij jezelf, houd het dus bij jezelf. Spreek vanuit de ik-vorm als je iets niet snapt. Je hoeft het niet te begrijpen, maar wees open en nieuwsgierig en probeer de rode draad helder te krijgen.

De psychotische taal zit vol met metaforen die een onderliggend gevoel omschrijven, als je daardoorheen kan luisteren dan kom je verder. Ga de dialoog aan, neem het gesprek eventueel op. Maak het tastbaar voor diegene en probeer naderhand structuur en helderheid te creëren. De energie moet eruit. Geef diegene de ruimte en maak jezelf deelgenoot van iemands beleving vanuit verwondering.

Succes en mocht je nog meer willen weten, voel je vrij om me te contacten!

Warme groet,

Tim Knoote
Ervaringsdeskundige

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie null
Beantwoord door: Tim Knoote op 17 maart 2022

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook