Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

In hoeverre is iemand die manisch is nog verantwoordelijk voor zijn gedrag?

Vraag

Geachte heer Corstens,

Mijn vriend- exvriend af (en toe weet ik het zelf ook niet meer) doet de laatste tijd onverantwoordelijke dingen, die ik niet goed begrijp, waardoor onze relatie kapot gaat en hij veel van onze vrienden zal verliezen.

Ik moet zeggen hij is op dit moment vrij manisch. Mijn vraag is , als iemand zo manisch is, hoe verantwoordelijk is hij dan nog voor zijn gedrag?

En hoe verloopt zijn denk patroon dan, want het lijkt wel of het steeds erger wordt.

Antwoord

Beste E,

Iemand die ontremd is is vaak moeilijk te stoppen. Bij sommige mensen gaat het razendsnel mis, bij anderen gaat het veel geleidelijker. Bij sommigen duurt het lang, bij anderen heftig en kort. Het kan heel verschillend zijn. In discussie gaan heeft vaak geen enkele zin; luisteren en geduld helpt soms. Sommigen worden rustiger als je aandacht geeft en begrip toont, anderen worden alleen maar ongeremder. Ik vind het heel moeilijk. Vaak leidt het tot veel ellende en uiteindelijk opname. Bij sommige patiënten besluit ik meteen tot opname, omdat de schade enorm kan zijn. Bij anderen probeer ik veel langer opname te voorkomen. Sommigen hebben een beetje inzicht, hebben gezonde kanten, kunnen tot rust komen met sporten, maar anderen zijn niet in banen te leiden.

Mijn ervaring is erg gekleurd. Ik zie vooral mensen bij wie het goed fout gaat, en ik heb betrekkelijk weinig ervaring met mensen met een goedaardige manie.

Sommige herstellen zonder medicatie, anderen alleen met. Anderen schieten door in een ernstige depressie, sommigen zijn alleen af en toe manisch.

Er is dus erg veel variatie, het kan goedaardig verlopen maar ook erg veel ellende veroorzaken. Ik heb vaak het gevoel je staat erbij en kijkt ernaar.

Sorry dat ik geen eenduidig antwoord kan geven.

Beantwoord door: Dirk Corstens op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie

Lees ook