Main content

Vraag

Goedendag,

Ik gebruik twee jaar trazodon als (in)slaapmiddel (destijds voorgeschreven door slaapcentrum). Wegens een hartinfarct vorige week slik ik veel medicijnen, deze zijn noodzakelijk.

Met de dag ben ik mij ellendiger, angstiger en onrustiger gaan voelen wat kan leiden tot totale paniek. Volgens mijn behandelend arts komt dit door de trazodon en hij raadde mij aan om hier gelijk mee te stoppen.

Nu heb ik volgens mij altijd al meer hinder dan gemak van dit medicijn ondervonden, maar is het verstandig om hier opeens helemaal mee te stoppen?

Niemand (huisarts of apotheker) kan me hiermee helpen. Volgens de cardioloog moet ik hier maar mee experimenteren.

Ik hoor graag uw mening.

Dank en vriendelijke groet.

 

Antwoord

Beste J.,

Of je zomaar in één keer kunt stoppen met je trazodon is een vraag die ik niet kan beantwoorden. Dat hangt onder andere af van de dosis die je gebruikt: hoe hoger die is en hoe langer je die gebruikt hebt, hoe groter de kans dat je last zult krijgen van onttrekkingsverschijnselen als je in één keer stopt. Maar het hangt misschien nog wel meer af van hoe jouw lichaam reageert als je in één keer stopt of op een meer geleidelijke manier. Dat blijkt in de praktijk namelijk voor iedere patiënt anders te zijn.

Om problemen door onttrekking te voorkomen is het daarom aan te raden om de afbouw geleidelijk te doen en goed bij te houden hoe dat voor jou gaat. Als je geen last krijgt van onttrekkingsverschijnselen dan kun je doorgaan met afbouwen zoals je dat gepland had. Als je wel last krijgt dan kun je zodra dat gebeurt de snelheid waarmee je afbouwt verlagen, of een tijdje op dezelfde dosis blijven tot die klachten verdwenen zijn en daarna weer verder gaan met afbouwen.

Door op deze manier te werken probeer je er samen met je behandelaar voor te zorgen dat je veilig kunt stoppen. Dat is, zoals je cardioloog misschien wat cru zegt, inderdaad een kwestie van uitproberen, maar dan wel op een heel verantwoorde wijze, waarbij het belangrijk is dat je goed wordt begeleid, vooral ook omdat je meerdere medicijnen tegelijk gebruikt.

Verantwoord en geleidelijk op deze manier afbouwen is met behulp van de standaardmedicatie in de praktijk heel moeilijk, maar met behulp van taperingstrips gaat dat wel. Lastig voor jou is wel dat er voor trazodon (nog) geen taperingstrips zijn. Als je toch m.b.v. taperingstrips wilt afbouwen dan kan dat echter wel, maar dan moet je eerst overstappen op een vergelijkbaar medicijn waarvoor wel taperingstrips beschikbaar zijn.

Als je goed wilt bijhouden hoe het afbouwen voor jou gaat dan kun je daarvoor het zelfmonitoringformulier gebruiken dat bij de taperingstrips zit. Die moet je dan één keer per dag invullen maar dat is niet moeilijk en dat kost je ook niet veel tijd. Als je dat doet dan help je jezelf en je behandelaar om het afbouwen zo goed mogelijk te laten verlopen.

Ik hoop dat dit antwoord, dat je aan de arts/psychiater en de cardioloog kunt laten lezen, je verder zal helpen.

Vriendelijke groet,

Peter


Logo biografie Peter Groot

Dr. Peter C. Groot, onderzoeker en ervaringsdeskundige, User Research Centre, Utrecht University UMC.

INFORMATIE OVER AFBOUWMEDICATIE: (taperingstrips, stabilisatiestrips, switch-strips en strips op maat) en hoe die kan worden voorgeschreven is te vinden op www.taperingstrip.nl (dit is een website van het User Research Center NL).

VERGOEDING VAN AFBOUWMEDICATIE: hierover is helaas nog steeds onduidelijkheid. Enkele zorgverzekeraars (met name DSW en ENO) vergoeden afbouwmedicatie, de meeste andere doen dat (nog) niet. Meer informatie hierover is te vinden bij de Vereniging Afbouwmedicatie, die strijdt voor vergoeding.

TIPS VOOR HET AFBOUWEN VAN MEDICATIE van Prof. dr. Jim van Os: https://www.psychosenet.nl/medicatie/medicatie-afbouwen/tips-voor-het-afbouwen-van-medicatie/

Lees verder over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Peter Groot op 4 oktober 2020
  • Deel deze pagina: