Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Clara Koek is psycholoog en psychotherapeut, werkzaam bij GGZ-NHN, en tevens ervaringsdeskundig op het gebied van psychosegevoeligheid. Ze schrijft regelmatig blogs voor PsychoseNet.

Kunnen mijn interesses van voor de psychose nog terugkomen?

Vraag

Beste Clara Koek,

De interesses die ik had voor mijn psychose ben ik volledig kwijt, zoals mijn muzieksmaak en hobby’s.

Niks is meer aanwezig zoals voor mijn psychose (inmiddels één jaar geleden).

Kan dit nog bijtrekken?

Bedankt!

Antwoord

Beste A.,

Ja, het kan zeker nog bijtrekken. Het is niet uitzonderlijk om na een psychose interesseverlies te ervaren, het kan ook samengaan met meer moeite tot activiteiten te komen, op te staan, sociale afspraken te maken. Het is verschillend hoelang en in welke mate mensen daar last van hebben.

Medicijnen kunnen daar ook een negatieve invloed op hebben en het kan zoeken zijn naar de balans tussen de voor- en nadelen van de medicatie/dosering.

Je kan er zelf wat aan doen door met discipline toch een dagstructuur aan te houden en daarbinnen een aantal activiteiten te plannen en uit te voeren. Bijvoorbeeld sociale afspraken maken en een hobby oppakken die je eerder leuk vond, ook al doet het je nu weinig.

Het is niet fijn natuurlijk het verschil te merken met hoe je je nu voelt en wat je je herinnert van voor de psychose aan plezier en belangstelling. Dat kan voor mensen een reden zijn om juist steeds meer te gaan vermijden. Probeer dat niet te doen, maar blijf oefenen. Je naasten en vrienden erbij betrekken kan helpen, om je aan te moedigen. Het hoort ook bij herstellen van psychose.

Ook contact met lotgenoten kan helpen de moed erin te houden, omdat je ervaringen en tips kan delen en vaak aan een enkel woord genoeg hebt. Ik lees dat je contact hebt met een ervaringsdeskundige, iemand met psychosegevoeligheid?

Feit is dat de meeste mensen met psychosegevoeligheid een redelijke tot goede kwaliteit van leven bereiken en een manier vinden om met hun ervaringen om te gaan.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt en veel succes!

Met vriendelijke groet,

Clara Koek

Beantwoord door: Clara Koek op 25 januari 2024

Gerelateerd

Meer over

Hulp & Herstel
Psychosegevoeligheid

Lees ook