Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Yasmaine

Yasmaine heeft gewerkt in het onderwijs en de hulpverlening. Ook is ze ervaringsdeskundige, ze heeft een psychose doorgemaakt.

Haar doelen zijn veranderingen bewerkstelligen binnen de GGZ, stigma verminderen, kennis vergroten en mensen in hun kracht zetten. Motto: Keep hope alive!

Zinvolle zingeving – over lotgenotencontact en herstel

Blog- Zinvolle zingeving

Zinvol bezig zijn en zingeving. Zin hebben…. Relatief vage begrippen, maar desalniettemin een essentieel onderdeel op weg naar herstel. En een middel dat levens redt. Soms ook een verkeerd gebruikt begrip. Of een complexe opgave?

Als ik kortstondig Google raadpleeg komt de volgende definitie tevoorschijn; ‘het zoeken naar de zin, de bedoeling of het doel van het leven, of het trachten dit doel zelf te scheppen’

Zingeving

Nu kunnen we een lange filosofische discussie voeren over het leven en zingeving. En of dit überhaupt bestaat.

Maar als we op micro (individueel) niveau kijken dan kan zingeving een grote drijfveer en motivatie zijn. Helemaal na een levensingrijpende gebeurtenis.
Persoonlijk heb ik van jongs af aan mijn doel voor ogen. Mede door vervelende gebeurtenissen in mijn jeugd besloot ik (in het klein) te proberen om van de wereld een betere plek te maken. De daadwerkelijke invulling hiervan is echter in de loop van de jaren veranderd.

Niet alles in het leven is te controleren of beïnvloeden, maar je kunt er zelf voor kiezen wat je ermee doet of hoe je ermee omgaat. Zo ben ik van succesvolle docent naar werkloos gegaan…En uiteindelijk weer opgekrabbeld naar ervaringsdeskundige.

De weg naar herstel of groei

De weg naar herstel of groei is geen rechte lijn maar wel een weg waar je trots op kunt zijn. Ik vier dan ook elk stapje vooruit.

Na mijn psychose heb ik besloten om ervaringsdeskundige te worden. En probeer af en toe vrijwilligerswerk te doen om een extra steentje bij te dragen. Dit is mijn zingeving, het geeft mij een doel en genoegdoening. Het maakt mij blij, en geeft het gevoel dat ik er toe doe.

Nu is mijn standpunt niet dat iedereen moet werken om zin te vinden in het leven. Mijn standpunt is dat we allemaal moeten durven (dag)dromen. En hoop houden op verbetering/groei/herstel, hoe lastig soms ook.

Ik geloof dat je door in contact te staan met jezelf of anderen kunt ontdekken wat je motiveert , of wat je doel kan zijn.

Door lotgenoten contact, herstelgroepen en een gesprek met een ervaringsdeskundige kun je gaan ontdekken, weer durven te dromen en zingeving proberen te vinden. Het moet niet, mag wel….

En wat is jouw zinvolle zingeving?

Fotocredits Geeske Roorda

Meer lezen over zingeving?

Reacties

Eén reactie op “Zinvolle zingeving – over lotgenotencontact en herstel”

 1. Wendie den Doop

  Hai Yasmaine,
  Wat een mooi stuk.
  Zelf heb ik ook in mijn jeugd erg nare en vervelende dingen meegemaakt, en keep the hope alive is een life saver.
  Met mezelf heb ik, toen ik het echt niet meer zag zitten, afgesproken dat ik gewoon alles uit te proberen waarvan ik dacht dat het mij kennis, een beter leven en rust zou kunnen biede.
  Mooi dat jij dat ook doet…

  Fijne dag vandaag
  En maak t liever, fijner en beter…

  Hartelijke groet van Wednie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *