Main content

Vraag

Goedendag,

Hoelang duurt het voor Invega uit je lichaam is?

Mijn partner neemt het ondertussen een jaar en heeft veel bijwerkingen. Sinds enkele maanden is hij aan het afbouwen.

Hij komt van 6 mg per dag, nu staat hij op om de dag 3 mg, volgende week naar 3-0-0-3-0-0-3-0-0, dus één dag 3 mg, twee dagen niet en zo verder…

De psychiater zei dat dit middel opstapelt in de hersenen en dat het maanden kan duren eer het volledig uitgewerkt is.

Wat is uw visie hierover?

Alvast bedankt voor uw antwoord.

Antwoord

Beste C.,

Paliperidon (Invega) heeft een halfwaardetijd van ongeveer 23 uur. Dat betekent dat na 23 uur gemiddeld genomen, ongeveer de helft van de paliperidon weer uit je lichaam is verdwenen. Dat kan van persoon tot persoon verschillen. Na nog een keer 23 uur is van die helft nog een kwart over en na weer 23 uur nog een achtste en zo verder. Na een week is meer dan 99% van de paliperidon weer uit je lichaam verdwenen.

Wat de psychiater zegt, dat het middel opstapelt in je hersenen en dat het maanden duurt voordat het volledig is uitgewerkt, is niet juist. Klachten waar mensen last van kunnen krijgen als ze paliperidon gaan afbouwen, zogenaamde onttrekkingsverschijnselen, komen juist doordat de paliperidon uit je lichaam verdwijnt. Die klachten kunnen nog een tijd aanwezig blijven, ook nadat alle paliperidon al uit je lichaam is verdwenen. Of en hoeveel last mensen hiervan hebben kan overigens van persoon tot persoon heel sterk verschillen.

De beste manier om zulke klachten te voorkomen is om geleidelijk volgens een zogenaamd hyperbolisch afbouwschema de dosis te verlagen. Hyperbolisch betekent dat de dosis in een aantal kleine stappen wordt verlaagd, waarbij ervoor wordt gezorgd dat die stappen steeds kleiner worden naarmate de dosis lager wordt. Met de standaardmedicatie die de behandelaar kan voorschrijven is het in de praktijk voor de behandelaar heel erg moeilijk of zelfs onmogelijk om dat goed te kunnen doen. Met behulp van taperingstrips, die de behandelaar aan een patiënt kan voorschrijven, kan dat wel heel goed. Taperingstrips bieden aan de behandelaar de mogelijkheid om in overleg met de patiënt voor een afbouwschema te kiezen dat tijdens het afbouwen gemakkelijk kan worden aangepast als dat nodig blijkt te zijn. Je partner kan op deze manier, in goed overleg met de behandelaar, op een verantwoorde manier gaan afbouwen.

Met de manier van afbouwen die je partner nu probeert, door op sommige dagen wel en op andere dagen geen medicatie in te nemen, kan het beste zo snel mogelijk worden gestopt. De dosis gaat hierdoor namelijk dan weer omlaag en dan weer omhoog, waardoor juist klachten kunnen ontstaan die het afbouwen alleen maar moeilijker zullen maken.

Wat er bij verantwoord en veilig afbouwen komt kijken kun je verder nog rustig nalezen in de tips voor afbouw van medicatie van Prof. Jim van Os. Laat dit antwoord en deze tips ook aan de behandelaar lezen en bespreek samen wat verstandig is om te gaan doen.

Ik hoop dat dit antwoord je partner zal helpen om hopelijk zonder veel problemen met paliperidon te kunnen stoppen.

Met vriendelijke groet,

Peter


Logo biografie Peter Groot

Dr. Peter C. Groot, onderzoeker en ervaringsdeskundige, User Research Centre, Utrecht University UMC.

INFORMATIE OVER AFBOUWMEDICATIE: (taperingstrips, stabilisatiestrips, switch-strips en strips op maat) en hoe die kan worden voorgeschreven is te vinden op www.taperingstrip.nl (dit is een website van het User Research Center NL).

VERGOEDING VAN AFBOUWMEDICATIE: hierover is helaas nog steeds onduidelijkheid. Enkele zorgverzekeraars (met name DSW en ENO) vergoeden afbouwmedicatie, de meeste andere doen dat (nog) niet. Meer informatie hierover is te vinden bij de Vereniging Afbouwmedicatie, die strijdt voor vergoeding.

TIPS VOOR HET AFBOUWEN VAN MEDICATIE van Prof. dr. Jim van Os: https://www.psychosenet.nl/medicatie/medicatie-afbouwen/tips-voor-het-afbouwen-van-medicatie/

  • Op 15 april besteedde Zembla, in de uitzending 'Stoppen met de pillen', aandacht aan de problemen waar mensen bij afbouwen allemaal tegenaan kunnen lopen. Je kunt de uitzending hier terugkijken:
  • Op 2 oktober 2021 heeft het TV programma KASSA aandacht besteed aan de problemen rond de vergoeding van afbouwmedicatie.
  • Trouw 25 oktober: Zorgverzekeraars moeten afbouwmedicatie met taperingstrips eindelijk gaan vergoeden.

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Peter Groot op 26 oktober 2021
  • Deel deze pagina: