Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Inzage in dossier van overleden familielid

Vraag

Mijn moeder heeft, na een lange bipolaire stoornis, in 1989 zelfmoord gepleegd.

Zij verbleef op een gesloten inrichting, maar kon kennelijk wel ontsnappen. Sinds 2014 heb ik geprobeerd informatie uit haar dossier ter inzage te krijgen; privacy is het grootste struikelblok, ondanks het feit dat er meerdere verwanten last hebben van de zelfde verschijnselen, of andere stoornissen.

De belangrijkste vraag voor de familie is of de omstandigheden zwaarwegend genoeg zijn om meer ruimte te nemen om inzage te geven.

Antwoord

Beste J,

Inzage in het dossier van een overledene is inderdaad aan strenge regels gebonden omdat diegenen daarvoor geen toestemming meer kan geven.

Ik vraag me ook af wat je daarvan meer zou kunnen leren over de risico’s die in de familie voorkomen. Dat je moeder een bipolaire stoornis had, is al bekend. Dat ze helaas op tragische wijze door suïcide overleden is ook. Voor familieleden van iemand met een bipolaire stoornis geldt dat als zij zelf psychische klachten krijgen (angst, depressie, psychose, opwindingstoestanden) dat er dan bij de diagnostiek eerder wordt gedacht aan een bipolaire stoornis. Uiteindelijk bepaalt het klachtenpatroon van de persoon in kwestie hoe de diagnose en de behandeling zal zijn.

Ik denk dus niet dat inzage in het dossier van je moeder je familie veel verder zal helpen met het oog op jullie toekomst. Het roept misschien zelfs meer vragen op dan het kan beantwoorden, en is dat echt wat je na bijna 30 jaar wilt?

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Overig

Lees ook